Dobrodošli na sajt Saveza slepih Vojvodine


Позив за посету и обавештење о Сајму Ј=ДНАКИ


Задовољство нам је да вас позовемо на Сајам Ј=ДНАКИ који се одржава у оквиру 63. Међународног београдског сајма књига у периоду од 21. до 28. октобра 2018. године на Београдском сајму, у Хали 3А.

 

Носилац наступа Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на Београдском сајму је Сектор за заштиту особа са инвалидитетом, који је и организатор комплетне сајамске манифестације у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом – НООИС.

Сектор за заштиту особа са инвалидитетом организује у оквиру штанда Министарства посебан програм у сарадњи са НООИС-ом.

Поред изложених уметничких и ручних радова особа са инвалидитетом из Србије посетиоце очекује целодневни пратећи програм.

У вези са наведеним, обавештавам вас да позовете председнике локалних удружења и њихове чланове да посете штанд Министарства и подржите активности које Сектор за заштиту особа са инвалидитетом предузима у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом, и активно се укључите у реализацију наступа свих Савеза у Републици Србији.

Такође вас обавештавам да се у периоду од 24. до 28. октобра 2018. године на Београдском сајму одржавају и сајамске манифестације:

-          49. Сајам образовања и наставних средстава и

        -           4. Медија маркет


Линкови о сајамској манифестацији :


http://www.minrzs.gov.rs/aktuelno/sajam-jednaki/poceo-sajam-j-dnaki.html

http://noois.rs/o-nama/aktivnosti/302-noois-na-beogradskom-sajmuРадно време Београдског сајма

21. октобар                  10:00-21:00 часова

22 - 25. октобар          10:00-20:00 часова

26 - 28. октобар          10:00-21:00 часова    15. oktobar Međunarodni dan slepih i slabovidih


Međunarodni dan slepih i slabovidih obeležava se širom sveta 15. oktobra, a u Novom Sadu ovaj datum biće obeležen kroz program pod nazivom „Oči srca“.

Ideja je da ovu temu stavimo u fokus i približimo Novosađanima kroz muzičke i dramske programe koji će biti organizovani tokom celog dana na nekoliko lokacija u gradu koji će biti propraćeni emitovanjem filma o pijanisti Uglješi Brkljaču autora Dušana Miletića. Ovu priču zatvoriće večernji koncert sa početkom u 19 časova u Sinagogi na kojem će, pored Uglješe Brkljača, učestvovati i pijanisti Petra Spasojević, Rita Kinka, Ratimir Martinović, violončelista Marko Miletić, klarinetista Aleksandar Tasić, gudački kvartet „TAJJ“ i „Kamerata Akademika“ koji će u cilju podrške slepim i slabovidim osobama svirati sa povezima na očima.


Iza ideje o organizaciji programa „Oči srca“ stoje organizacije „NeoplantArt“ i Akademija umetnosti u Novom Sadu, a program se realizuje uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“.

Ulaz na koncert biće slobodan, ali će uz donaciju publika takođe dobiti poveze za oči, te se na taj način povezati sa temom događaja, a prikupljena sredstva biće usmerena na edukaciju slepih i slabovidih osoba u kretanju gradom ili za nabavku pasa vodiča.<Digitalizacija neknjižne gradje i postavljanje pristupačne Zvučne biblioteke za slepe na websajt


Projekat „Digitalizacija neknjižne gradje i postavljanje pristupačne Zvučne biblioteke za slepe na websajt je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Savez slepih Vojvodine je realizovao projekat u periodu od maja –avgusta 2018. godine.

Realizacijom projekta je omogućena digitalizacija 20 naslova zvučnih knjiga presnimljenih sa matrica 49 master traka.

Omogućen je dostupan željeni format – zvučne knjige svim registrovanim korisnicima biblioteke “mr Omer Marinkov”,  Saveza slepih Vojvodine.

-  preko NAS sisteme u multifunkcoinalnoj čitaonici u prostoru biblioteke;

postavljanjem na Gugl drajv za on- line slušanje putem Websajta Saveza slepih Vojvodine / odeljak Audio biblioteka;

-  dostavljenjem na kućnu adresu bibliotečkih primeraka kompakt diskova.


    PRAVO NA ČITANJE


    AKCIJA PRIKUPLJANJA SREDSTAVA ZA PROIZVODNJU NOVIH AUDIO KNJIGA ZA SLEPE U SPECIJALNOJ BIBLIOTECI ZA SLEPE „MR OMER MARINKOV“

    Poziv pravnim i fizičkim licima za novčane donacije i druge vrste pomoći u cilju dugoročne održivosti

    Ovom akcijom želimo da vam skrenemo pažnju na problematiku slepih i drugih „čitalačkih invalida“ u cilju razrešavanju “knjiške nestašice”, teškom nedostatku knjiga u formatima koji su pogodni za ljude sa invaliditetom kako bi se slepima i onima koji ne mogu da čitaju štampani tekst omogućilo da imaju ista iskustva kao i osobe koje nemaju tih poteškoća.


Nastavi sa čitanjem

   Savez slepih Vojvodine je društveno humanitarna organizacija koja okuplja slepa i slabovida lica koja žive na teritoriji Vojvodine u cilju organizovanog rada na zadovoljavanju  njihovih specifičnih potreba i interesa. Savez slepih Vojvodine, se od svog osnivanja, 1949. godine, kontinuirano angažuje da se položaj slepih u različitim oblastima života i rada poboljša, kako bi se u što većoj meri umanjile posledice ovog teškog hendikepa. U Vojvodini je evidentirano 3327 slepih lica koja su teritorijalno organizovana u 13 međuopštinskih i gradskih organizacija: Novi sad, Bačka Palanka, Zrenjanin, Ruma, Inđija, Pančevo, Sremska Mitrovica, Kikinda, Sombor, Kula, Subotica, Senta i Vršac .


Nastavi sa čitanjem


     Izradu web sajta i internet portala online zvučne biblioteke Saveza slepih Vojvodine omogućio NIS Gazprom Neft u partnerstvu sa Gradom Novim Sadom