Nove knjige u biblioteci, 2004.

januar-februar

 

Romani:

1.     Bobić Mojsilović, Mirjana: Majke mi bajka /nastavak romana Happy end/ - 2k.

2.     Rouling, Džoan Ketlin: Hari Poter i red Feniksa, 5. knjiga o Hariju Poteru – 6k. /ili 24 k. dvokanalne/

3.     Mekdermid, Val: Gubilište – 3k.

Napet psihološki triler koji istražuje , otkriva i ruši granice izmedju stvarnosti i iluzije. Nestanak dvoje dece u Mančesteru označilo je početak zločinačke karijere Majre Hindli i Ijana Brejdija.

4.     Ladlam, Robert i Linds, Gejl: Pariska opcija – 4k.

5.     Kingsolver, Barbara: Bujno leto – 3k.

6.     Gudkajnd, Teri: Stubovi stvaranja – 5k.

Bestseler u kojem izmaštani rat izmedju dobra i zla nosi uzbudjenja koja su za čitaoce i stare i mlade, podjednako zanimljiva i podjednako utešna u večnom nerovanju da dobro uvek pobedjuje zlo.

 

Dokumentarna proza i publicistika:

1.     Maršal, Tim: Igra senki, Petooktobarska smena vlasti u Srbiji – 2k.

 

     Istorija:

1.     Stevanović, Miladin: Dušanovo carstvo – 2k.

 

 

Prinovljena dela putem razmene sa bibliotekom «Dr Milan Budimir» iz Beograda:

1.     Dajamant, Anita: Crveni šator – 3k.

2.     Dajamant, Anita: Dobra luka – 2k.

3.     Stil, Danijela: Sećanje – 3k.

4.     Fialjo, Delija: Pravo na ljubav - 3k.

5.     Klark Higins, Meri: Ti pripadaš meni – 2k.

 

mart


 Romani

1.     Rozenberg, Filip: Dom lordova – 4k.

Napeto, uzbudljivo i zabavno štivo o Njujorškim finansijskim magnatima. Analiza zavodljivog osećanja moći.

2.     Skot, Valter: Rob Roj – 3k.

3.     Ansvort, Beri: Pesme kraljeva – 2k.

Istorijski roman iz perioda antičke Grčke. Dok je jak vetar držao grčke flote zarobljene u moreuzu kod Aulide, frustracija i politička nemoć se pretvorila u želju za krvlju mlade i nevine žene – krvlju koja će umilostiviti bogove i omogućiti trupama da nastave plovidbu.

4.     Said, Kurban: Ali i Nino – 2k

Ep o različitim kulturama ispričan kroz ljubavnu priču izmedju Ali-kana islamskog momka iz Azerbejdžna i Nino prelepe hrišćanke iz Gruzije.

 


Prinovljena dela putem razmene sa bibliotekom «Dr Milan Budimir» iz Beograda

 

1.     Arčer, Džefri: Izgubljena kći – 3k.

2.     Nenadić, Dobrilo: Sablja grofa Vronskog – 3k.

3.     Piledji, nikolas: Dobri momci – 3k.

 

           Udžbenici

1.     Poznavanje društva za 4r. OŠ – 1k /dvokanalno/

2.     Biologija za 2. razred medicinske škole – 7k. /dvokanalno/

 

 

april-maj

 

Romani

1.     Maluf, Amin: Samarkand – 2k.

Samarkand, to je pustolovina jednog rukopisa nastalog u 11. veku, izgubljenog prilikom mongolskih upada i ponovo pronadjenog šest vekova kasnije. Vodeći nas putem svile kroz najzanosnije gradove Azije, Amin Maluf oduševljava čitaoce svojim izvanrednim pripovedačkim darom.

2.   Ševalije , Trejsi: Devičanski plavo – 2k. 

Očaravajuća priča o dve žene, rođene u različitim razdobljima i o porodičnom nasleđu koje ih vezuje.

3.  Mejson, Danijel: Štimer klavira – 3k.

Čulna, lirična i bogata strašću i avanturama, ovo je hipnotička priča o mitu, ljubavi i samootkrivanju. Oktobra 1886. Edgaru Drejku stiže čudan zahtev iz Britanskog ministarstva odbrane: mora da napusti svoju ženu i povučeni život i otputuje u burmanske džungle, gde retkom koncertnom klaviru treba opravka. Na svom putu kroz Evropu, Crveno more, Indiju i Burmu, Edgar susreće vojnike, mistike, bandite i pripovedače, kao i očaravajuću, neuhvatljivu ženu.

4.   Pirandelo, Luidji: Pokojni Matija Paskal – 2k.

Priča o čoveku koji koristi jedan slučajni nesretni slučaj da promeni svoj lični identite i nastavlja da traga za ličnom srećom.

 

 

Prinovljena dela putem razmene sa bibliotekom «Dr Milan Budimir» iz Beograda

 

1.     Benedikt, Božidar D.: Milenijum – 2k.

2.     Barneski, Renato: Jelena Savojska – 2k.

3.     Gordon, Noah: Iscelitelj – 5k.

4.     Bjelica, Isidora: Tajni život slavnih srpkinja – 1k.

5.     Kolins, Džeki: Nesavršena prošlost – 3k.

6.     King, stiven: Zamka za snove – 4k.

7.     King, Stiven i Straub, Piter: Talisman – 5k.

8.     Ladlam, Robert: Rajnemanova razmena – 3k.

9.     Puzo, Mario: Porodica – 3k.

10.   Barouklif, Mark: Devojka 44 – 3k.

11.   Šeldon, Sidni: Ispričaj mi snove – 2k.

12.   Palahnjuk, Čak: Preživeli – 2k.

13.   Bobić-Mojsilović: Dnevnik srpske domaćice – 2k.

 

 

Udžbenici

1. Lekić, Djordje i grupa autora: Metodika razredne nastave- 6k.


    jun-avgust

 

               Romani

1.     Redfild, Džejms: Tajna Šambale: u potrazi za jedanaestim uvidom  - 2k. /3. deo, nastavak romana Celestinino proročanstvo i Deseti uvid/ 

2.     Paterson, Džejms i Gros, Endrju: Dvorska luda – 3k.

3.     Ali, Tarik: U senci nara – 2k.  /Tarik Ali pripoveda o posledicama pada Granade kroz priču o prodici koja pokušava da preživi nakon sloma svoga sveta. Ova vešto ispričana saga govori o kobnoj sudbini stanovnika grada opkoljenog sa svih strana netrpeljivim hrišćanskim snagama.

4.     Nur, jordanska kraljica: Prst sudbine: memoari neočekivanog života – 3k  /Prst sudbine je dramatična i nadahnjujuća knjiga o zapanjujućem putovanju jedne Amerikanke u srce  čoveka i njegovog naroda. Rođena u uglednoj arapsko-američkoj porodici, Lisa Halabi je bila član prve generacije žena primljenih na koledž Prinston, u kome je diplomirala 1974. god. u oblasti arhitekture i urbanog planiranja. Dve godine kasnije tokom posete svom ocu u Jordan, neobavezno je na aerodromu predstavljena kralju Huseinu. Posle burnog i tajnog udvaranja Lisa Halabi postala je Nur al Husein, kraljica Jordana. Prst sudbine je i izuzetan dokument ali pre svega intimna pripovest o ženi koja je dala svoje srce kralju i njegovom narodu.

5.     Mernisi, Fatima: Snovi o zabranjenom voću: priče o detinjstvu u haremu – 2k.    /Egzotična, raskošna pripovest o detinjstvu iza gvozdene kapije porodičnog harema. Spisateljica prepliće vlastite uspomene sa snovima i sećanjima žena koje su je okruživale u mladosti – žena koje su, u nemogućnosti da kroče u spoljni svet, taj svet tkale u svojoj mašti. Snovi o zabranjenom voću je provokativna knjiga o devojčici koja se suočava s tajnom prostora i vremena, pola i seksa u muslimanskom svetu.

6.     Igulden, Kon: Imperator Rima: kapije Rima – 3k.  /Od prizora gladijatorskih borbi do intriga u senatu, od ratova koji su stvorili imperiju do političkih sukoba koji su je skoro uništili, roman Imperator oslikava neverovatnu priču  o čoveku koji je bio najveći Rimljanin od svih : Juliju Cezaru.

7.     Meken, Kolum: Igrač – 3k.   /Ubrzo nakon pobede Crvene armije nad nacističkom nemačkom Nurejev je načinio životni skok do Pariza i poratnog Njujorka Endija Vorhola. Kolin Meken je nezaboravan pripovedač čije pisanje izvire iz toplog, znalačkog i saosećajnog srca: tvrdo kad je neophodno, kao zemljište ratnog Lenjingrada, opušteno i liturgično kao Nurejev kada podiže Fontejnovu do neba.

8.     Koben, Harlan: Nestao zauvek – 3k.   /Vrhunski napisan triler. Vil Klajn je u istom danu izgubio i brata i ljubav svog životaKada je Vilova bivša devojka pronadjena brutalno usmrćena glavni osumnjičeni bio je Vilov brat Ken. Brojni dokazi govore protiv njega. Ken zatim iščezava i njegova prodica veruje da je nestao zauvek.

9.     Udovički , Jelena: Moji životi – 4k. Dvokanalne  /Dr Jelena Udovički je prvenstveno iz osećanja duga prema svojim roditeljim i porodici prišla zapisivanju podataka o svojoj porodici, osetivši da je položaj porodice u savremenom svetu ozbiljno uzdrman. Lično se zalaže za povratak klasičnoj porodici. Svaki član njene porodice predstavlja jedan život a svi zajedno život jedne jedinstvene, sanžne i uspešne porodice.

10.                         Srećković-Divković, Dubravka: Vezilja: nak šči – 3k. dvokanalne /Nadarena mimo svog vremena i okruženja, zarobljena u umetnički i kulturno presahloj Srbiji 18 v., junakinja Vezilje sureće se moralnom dilemom svakog stvaraoca: koliko je i šta čoveku dopušteno na njegovom putu  do samoostvarenja. Pritisnuta izmedju dveju velikih kultura, izmedju Istoka i Zapada, uslovljena izborom izmedju ovozemaljske ljubavi i umetnosti, ona bira teži put. Vezilja je roman o ljubavi , ali o ljubavi ljudi jednog gorkog vremena koje je po svaku cenu htelo da bude blistavo.

11.                        Štam, Peter: Agnesa – 3k. dvokanalne

 

 

Dela iz društveno-političke oblasti

1.     Novaković, Dejan: SFRJ za ponavljače – 1k.  /Duhovit prikaz društvenih, političkih, porodičnih i medjuljudskih odnosa i prepoznatljivuh pojmova koji su obeležili jedno razdoblje postojanja sada bivše države SFRJ./

2.     Dedijer, Vladimir: Izgubljena bitka Josifa Visarionoviča  - Staljina – 4k. /društveno politička dogadjanja u periodu od 1948- 1952 u FNRJ/

3.     Nojmajer, Anton: Hitler – 4k.

 

Dela iz oblasti psihologije

1. Mangan, T. Džejms: Tajna lakog života – 2k.   /Autor na osnovu svoje dugogodišnje prakse, daje svoje vidjenje kako ostvariti lakoću življenja. On se usresredio na otkrivanje jedne praktične metode spajanja svesnog i nesvesnog kod čoveka, te nudi svoju tehniku kojom se takvo jedinstvo može ostvariti. Ta tehnika se zasniva na upotrebi kontaktnoh reči, pomoću kojih se svesni deo može «obraćati» podsvesnom i time usmeravati načine mišljenja.

 

 

 

 

Prinovljena dela putem razmene sa Republičkom bibliotekom «Milan Budimir»

4.     Grin, Džerald: Istok i zapad – 4 k.

5.     De Mil, Nelson: Оstrvo šljiva – 3k.

6.     King, Stiven: Vreća kostiju – 4k.

7.     Man, Tomas: Čarobni breg – 6k.

8.     Štajnbek, Džon: Istočno od raja – 6k.

9.     Grej, zen: Nasledje pustinje – 2k.

10.                        Forsajt, Frederik: Oprecija «Šakal» - 3k.

11.                        Mur, Robin: Francuska veza – 2k.

12.                        Pejn, Holi: Devičanski čvor – 2k.

13.                        Bromfild, Luis: Gospodin Smit – 2k.

14.                        Puzo, Mario: Četvrti K – 3k.

15.                        Puzo, Mario: Kum – 3k.

16.                        Viveg, Mihal: Sjajne zeznute godine – 2k.

17.                        Šeldon, Sidni: Jutro, podne , noć – 2k.

18.                        Lazanski, Miroslav: Bin Laden protiv Amerike – 2k.

19.                        Bjelica, Isidora: Tajne vladara serbskih – 2k.

20.                        Marić, Jovan: Kakvi smo mi Srbi – 3k.

21.                        Balzak, Onore De: Rodjaka Beta – 2k.

 

 

Septembar-decembar

 

Romani

1.     Roberts, Nora: Iskrena izdaja – 4k. /Brza, očaravajuća priča o zavisti, pohlepi i ljubavi/

2.     Edžhil, Indija: Davidova carica – 3k. /Biblijska pripovest o caru Davidu i carici Mihaeli, pruža raskošan i moćan pogled na caričinu stranu istine/

3.     Enger, Lif: Mir put reke – 3k. /Šta se zbiva kada se obični životi rasprsnu usled neobičnih okolnosti. Roman koji prati putešestvije jedne porodice; roman o iskušenju, o veri i iskupljenju/

4.     Maurensig, Paolo: Varijanta Lineburg – 1k. /Telo poznatog i uglednog biznismena pronadjeno je u dvorištu njegove vile nedaleko od Beča. Slučaj je zabeležen kao «smrt pod tajanstvenim okolnostima». U potrazi za dokazima u vili je pronadjen neobična šahovska tabla, šivena od svetlih i tamnih parčića tkanine sa dugmadima umesto figura, koje su bile tako pozicionirane da su svedočile o daleko odmakloj i složenoj partiji. Kroz priču otkrivamo da je šahovska tabla bila često mesto susreta dva pasionirana igrača šaha – Jevrejina i Nemca, prvo na medjunarodnim turnirima, a potom i u koncentracionom logoru, gde je ulog u partiji bio život/

5.     Šriv, Anita: Pilotova žena – 2k. /Izuzetan roman o našoj potpunoj nemoći da upoznamo one koji su nam najbliži i na šta sve može da bude spremna žena kada nezamislivo postane njena stvarnost. Snažan i neodoljiv roman Anite Šriv koju svrstavaju medju najbolje romansijere današnjice./

 

MEMOARI

1.     Olijnik, Boris: Dve godine u Kremlju – 2k.

                     

                    BIOGRAFIJE

1.     Cvajg, Štefan: Magelan: čovek i njegovo delo – 2k.

/knjiga o delu i pomorskom poduhvatu čoveka koji je učinio jednu od najveličanstvenijih stvari u istoriji istraživanja zemlje/

 

RELIGIJA

1.     Starac Porfirije, podvižnik ljubavi – prozorljivi čudotvorac – 3k.

                          Blaženi starac, istinski podvižnik ljubavi Hristove, svoj

                          monaški život  i podvig započeo je i završio na istom mestu

u istoj svetogorskoj keliji. Verom i ljubavlju, životom i podvigom, proslavio je Gospoda, a Gospod je proslavio njega svetošću i blagodatnim darovima, osobito darovima prozorljivosti i proroštva, isceljivanja i čudotvorenja. Neophodno je istaći da ova knjiga ne predstavlja pokušaj da se sastavi biografija starca Porfirija. Ona isključivo sadrži popis nekih naročitih svedočanstava i iskustava što su nam ponudili pojedina braća i sestre u Hristu koji su imali veliki blagoslov da poznaju starca Porfirija.

2. Pravoslavni molitvenik – 3k. /dvokanalno/

 

                     EZOTERIJA, ORIJENTALISTIKA

2.     Štajner, Rudolf: Legenda o hramu i Zlatna legenda – 2k /teozofija, antropozofija, okultizam, ezoterija/

3.     Šri Satja Sai Baba: O učenju Bagavadgite – 3k. /hinduizam/

 

                   ALTERNATIVNA MEDICINA

1.     Brenan, En Barbara: Izranjanje svetlosti – put ličnog isceljenja – 4k. /bioenergija/

2.     Malahov Petrovič, Genadij: Čišćenje organizma – 1k./bolesti-lečenje/

 

                   UDŽBENICI, snimljeni u dvokanalnoj tehnici

                    Za OŠ:

1.     Fizika za 7. razred – 4k.

2.     Hemija za 7. razred – 4k.

3.     Istorija za 7. razred – 6k.

4.     Geografija za 7. razred – 4k.

5.     Biologija za 7. razred – 6k.

 

 

 

                   Prinovljena dela putem razmene sa  Republičkom bibliotekom

                   «Milan Budimir»:

2.     Marić, Jovan: Kakvi smo mi Srbi – 2k.

3.     Bjelica, Isidora: Tajne vladara srpskih – 2k.

4.     Lazanski, Miroslav: Bin Laden protiv Amerike – 2k.

5.     Šeldon, Sidni: Jutro, podne, noć – 2k.

6.     Man, Tomas: Lota u Vajmaru – 3k.

7.     Higins, Džek: Noć lisice – 2k.

8.     Higins, Džek: Otmica Čerčila – 2k.

9.     Preston, Ričard: Zona usijanja – 2k.

10.   Preston, Ričard: Slučaj Kobra – 3k.

11.   Klod, Ane: Marija Večera – 1k.

12.  Stendal: Kartuzijanski manastir u Parmi – 3k

13.   Manfredi, Valerio Masimo: Aleksandar sin sna – 2k.

14.   Balzak, Onore de: Mutivoda – 2k.

15.   Bronte, Šarlota: Profesor – 2k.

16.   Gorder, Justejn: Kći direktora cirkusa – 2k.

17.  Melcer, Bred: Milioneri – 3k.

18.   Karkatera, Lorenca: Gangster – 3k.

19.  Krejs, Džim: Iscelitelj – 2k.

20.   Kosmovska, Barbara: Privatan posed – 2k.

21.  Velimirović, Nikolaj: Biblijske teme – jevandjelske teme – 1k.

22.  Velimirović, Nikolaj: Religija Njegoševa; Besede pod gorom – 3k.

23.  Salgari, Emilio: Crni gusar – 2k.

24.  Mesan: 11. septembar 2001.: velika prevara – 1k.