Nove knjige u biblioteci, 2014.

 1. Kasler, Klajv: Sudnji dan – 3k; 1CD- 14,15 h

 2. Kasler, Klajv: Velika poplava 5k; 2 CD-25,50h

 3. Kasler, Klajv i Dik: Kanovo blago – 4 k; 1 CD-21,10h
  Klajv Kasler je pisac bestselera, čije knjige su prodate u preko 125 miliona primeraka, koji je pronašao veliki broj nestalih brodova i podmornica, koji ima doktorat Njujorškog državnog univerziteta i koji je kolekcionar starih automobila sa 85 modela u kolekciji, ali pre svega međunarodno priznati velemajstor akciono-avanturističkog žanra. Iza svih ovih zavidnih brojki stoji trideset godina duga karijera, otpočeta serijalom avantura u kojima je glavnu ulogu imao Kaslerov prvi junak Dirk Pit, čije će doživljaje čitaoci širom sveta imati prilike da prate u 14 romana. Pored literarnih dostignuća, Kasler je međunarodno priznat autoritet za pitanje potonulih i nestalih brodova i osnivač Nacionalne podvodne i morske agencije, organizacije posvećene zaštiti i očuvanju morskih površina. Kasler i njegova ekipa podvodnih stručnjaka otkrili su preko 60 potopljenih brodova, uključujući i prvu potopljenu podmornicu u II svetskom ratu.

 4. Stanković, Brankica: Insajder – moja priča – 3k; 1 CD-16,05h

 5. Jan Mo: Velika nedra i široka bedra 6 kas; 1 CD-33,05h/Nobelova nagrada za književnost 2012. godine./Ovaj epski roman pre svega je roman o ženama u zemlji u kojoj dominiraju muškarci. Kao što se iz naslova naslućuje, najvažnija slika i metafora u knjizi je žensko telo. Jedan od glavnih likova – majka – rođena je 1900. Udavši se u svojoj sedamnaestoj godini u porodicu Šanguan, rodila je devetoro dece, nijedno sa svojim mužem, koji je bio sterilan. Najmlađe je dečak, jedino muško dete, inače narator u knjizi. Razmažen i neuspešan, sušta je suprotnost svojim tvrdoglavim i energičnim sestrama. Majka, neuništiva, suštinski jaka žena, neprekidno rizikuje svoj život da bi spasla živote svoje dece i unučića tokom godina dramatičnih političkih previranja./

 6. Guld, Stiven: Skakač - 3k; 1 CD-15,40h/Naučna-fantastika. “Dejvi može da se teleportuje. Taj svoj neverovatni talenat on otkriva kada otac nasilnik pokuša da ga po ko zna koji put prebije. Dejvi se tada instinktivno teleportuje u najbezbednije mesto za koje zna – u malu gradsku biblioteku. Zatim se, baš kao što je to učinila njegova majka pre mnogo godina, zaklinje da se nikada više neće vratiti kući, i nakon toga odlazi u Njujork.”

 7. Haldeman, Džo: Večiti rat – 2k; 1 CD-11,20h/Naučno-fantastična ratna priča. “Redov Vilijam Mandela bačen je kroz prostor i vreme da bi se borio u hiljadugodišnjem međuplanetarnom ratu protiv nepoznatog i neosvojivog neprijatelja. Čini sve što je potrebno da preživi teška iskušenja i vrati se kući. Ali relativnost vremena koje svemirsko putovanje izaziva – dok za Mandelu protiču meseci, na Zemlji prolaze vekovi – učiniće da će ga povratak u domovinu užasnuti više nego rat u kojem je učestvovao”. Ovaj roman je prvobitno zamišljen kao alegorija na rat u Vijetnamu. Dok se nevoljni vojnik bori, pitajući se da li sve to ima ikakvog smisla, svet koji je ostavio kod kuće drastično se menja, a on postaje stranac u sopstvenoj domovini. Ovo je priča koja se može odnositi na bilo kog pojedinca i na bilo koji rat, što je, nažalost, čini uvek savremenom i aktuelnom. „Skoro polemičko delo, zastrašujuće ubedljivo u opisu vojne tehnologije”.

 8. Šimunec, Majda i Zvonimir: Pogled sa Olimpa - 2k; 1 CD-6,26h/Izuzetni poznavaoci grčkog podneblja, istorije i kulture, a danas i žitelji Grčke, Majda i Zvonimir Šimunec napisali su nesvakidašnji vodič kroz kolevku evropske civilizacije iz ugla posvećenih putopisaca, pouzdanih svedoka i znalaca bogate grčke tradicije. Od Helade preko Vizantije do savremene Grčke sažimaju se najznačajnija znanja iz istorije, umetnosti, politike, pa i kulinarstva tokom tri milenijuma grčke civilizacije. Kroz minijature koje sa mnogo ljubavi i poznavanja oživljavaju povest i atmosferu njenih čuvenih spomenika kulture, čitalac će se ponovo zaljubiti u Grčku, i upoznatiportrete savremenih grčkih političara, glumaca, reditelja, umetnika i drugih slavnih ličnosti.

 9. O Brajen, Patrik: Gospodar i zapovednik – 4k; 1 CD-19,40h/Romanom Gospodar i zapovednik Patrik O' Brajan započeo je seriju sad već čuvenih romana o Obriju i Maturinu, koje mnogi smatraju najboljim istorijskim romanima svih vremena. Na početku priče rađa se prijateljstvo između kapetana Džeka Obrija i Stivena Maturina, koji postaje njegov brodski lekar i tajni agent. Ovaj roman sadrži svu akciju i uzbuđenje koja se može očekivati od istorijskog romana, ali takođe i prikazuje kvalitete koji su Patrika O' Brajana učinili književnom legendom: detaljan opis života na ratnim brodovima Nelsonovog doba, oružja, hrane, razgovora i ambijenta, krajolika i mora. O' Brajan besprekorno prikazuje sve ove elemente, a njegov osećaj za istorijski period nepogrešiv je.

 10. Valzer, Martin: Poslednja Geteova ljubav – 2k; 1 CD-9,50h/Potresna i nežna priča o nemogućoj ljubavi velikana nemačke književnosti. Martin Valzer dirljivo, potresno i nežno pripoveda o nemogućoj ljubavi u kojoj snaga osećanja i njihovih književnih izraza svedoče o strasti kakvoj nema ravne. „Kada ju je ugledao, ona ga je već bila opazila. Kada je njegov pogled pao na nju, njen je već bio uperen u njega. To se dogodilo na Krstovom izvoru, posle podne u pet, 11. jula 1823. godine u Marijenbadu.“ Ovim rečenicama započinje roman Martina Valzera o poslednjoj Geteovoj ljubavi. Sedamdesettrogodišnji tajni savetnik i slavni udovac voli devetnaestogodišnju Ulrike fon Levecov. Njih dvoje razdvaja jaz od 54 godine, ali Gete sebi govori: „Moja ljubav ne zna da imam preko sedamdeset. Ni ja ne znam.“ Razmenjuju se pogledi, reči, oni se ljube na Geteov način. On kaže: „Pri ljubljenju nisu bitna usta, usne, već duše.“

 11. Vajt, Kenet: Gvidova mapa – jedno evropsko hodočašće – 1 Kas; 1 CD-4,42h/Jedan od najvećih putnika današnjice, kojem je osim životne ljubavi putovanje odavno postalo i profesija i književni kredo, geopoetičar i „kum“ beogradskoj kući Geopoetika s početka devedesetih, napisao je novu knjigu hodočašća po evropskom kontinentu. Među opisima delova „garderobe“ ove Stare dame našlo se i nešto „odevnih predmeta“ iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske. No, tu su i skandinavski predeli, poseta Trstu, Galiciji, Parizu, Veneciji... Knjiga počinje i završava se posetom njegovoj rodnoj Škotskoj (da podsetimo, Vajt decenijama živi u francuskoj Bretanji). C ela knjiga odiše čudnovatim odmakom od samoga sebe, pa i slika koje se opisuju... kao da je reč o nekom ubrzanom putovanju, prolasku kroz već viđeno, potvrđivanju već znanog. Doduše, ako je ikome svet poznat – onda bi to trebalo da je Kenetu Vajtu. Otud je svejedno na koje vreme se odnose putešestvija po Beogradu, Puli, obodu Balkana, Jadrana ili raznih severnih mora Evrope: to su pre svega susreti s ljudima i prirodom. Ideja za zajednički naslov ovim putopisima nalazi se u tzv. Gvidovoj mapi iz 1119. godine čiji je autor bio Gvido iz Pize, a na kojoj je oslikana kolorna, čudnovata i maštovita mapa sveta, a pre svega tri kontinenta: Evrope, Afrike i Azije. Karta se čuva u Kraljevskoj biblioteci Belgije u Briselu i ona je glavni inspirator ovom hodočašću.

 12. Finžgar, Franc Saleški: Pod slobodnim suncem – 4k; 1 CD-22,05h/Izuzetno uzbudljiva, bezvremena priča koja iznova i vrlo uspešno oživljava doba kada su čast, hrabrost i odanost bile vrhunske vrline a oganj i čelik krčili put u besmrtnost i slavu. Pod slobodnim suncem je gotovo jedina knjiga na ovim prostorima koja dočarava dolazak Slovena na Balkan, ratove sa Vizantijom i Hunima, prve susrete paganskih bogova i hrišćanstva, kao i napore za ujedinjenjem rascepkanih slovenskih plemena u jedan narod. Zasnovan na istorijskim činjenicama i smešten u šesti vek nove ere, roman prikazuje sudar dva sveta: dekadentne i osvajački nastrojene Vizantije kojom upravljaju moćni Justinijan i njegova promiskuitetna žena Teodora i nepokorenih Slovena čiji pohod na jug ne može biti zaustavljen. Franc S. Finžgar je slovenački pisac i prevodilac. Rođen je 1871. u selu Doslovče u Gorenjskoj, a umro 1962. godine u Ljubljani. Bio je redovni član Slovenačke akademije nauka i umetnosti.

 13. Sabo, Magda: Vrata – 2k; 1 CD-10,30h/Magda Sabo, koju prati epitet najbolje i najpopularnije mađarske spisateljice, autorka je romana Vrata koji je preveden na 34 jezika. Priča je o starici Emeranci Seredeš koja je svojim od rada deformisanim prstima, uz čišćenje staza, zbrisala i probleme ljudi  koji su u nevolji. Ova intimna ispovest spisateljice koja nosi poruku, odmah nakon objavljivanja doživela je ogroman uspeh a preneta je i na filmsko platno.

 14. Sparks, Nikolas: Utočište – 4k; 1 CD-13,20h/Nikolas Sparks, autor najprodavanijih knjiga na listi New York Timesa, postao je istaknuti američki hroničar ljudskog srca, čija su dela cenjene i nadaleko prepoznatljive ljubavne priče. U svom novom romanu, Sparks istražuje posledice ljubavi koja se preobrazila u zlo. Kada se u gradiću Sautportu, u Severnoj Karolini, pojavi tajanstvena mlada žena po imenu Kejti, njen iznenadni dolazak pobuđuje pitanja o njenoj prošlosti. Lepa ali povučena Kejti rešena je, čini se, da izbegne stvaranje ličnih veza sve dok je niz događaja ne uvuče u dva odnosa koja uspostavlja i protiv svoje volje.

 15. Čedvik, Elizabet: Ljubavni čvor – 4 k; 2 CD-24,20h/Elizabet Cedvik, nagrađivana britanska spisateljica, na delikatan i ubedljiv nacin pronice u život, ljude i obicaje srednjevekovne epohe. Raskošnim jezikom i fabulom koja drži pažnju od prvog do poslednjeg reda stekla je armiju citalaca u celom svetu.Godina je 1140, Engleska pliva u krvi, izložena najužasnijim košmarima nemilosrdnog gra_anskog rata. Borba oko prestola ostavila je zemlju u ruševinama, a narod u bedi i žalosti. Razbaštinjeni vitez Oliver Paskal, senzibilni udovac koji je prethodnih nekoliko godina proveo hodocasteci po Bliskom istoku, nailazi na spaljeno utvrđenje Penfos i tu zatice poznanicu iz detinjstva Emis, najbolju drugaricu njegove pokojne žene Eme.

 16. Fante, Džon: Put za Los Anđeles – 6k; 1 CD-5,25h/Put za Los Anđeles prvi je roman Džona Fantea, napisan još 1936., ali je knjiga suviše moderna za svoje vreme objavljena tek posle njegove smrti.Fante piše o ljubavi, životnoj radosti, beskrajnim ambicijama i dubokim patnjama mladog, neostvarenog ljudskog bića.

 17. Đurić, Dušan: Profesija novinar – 1 CD-13,15h/Dušan Đurić je novinar, komentator i urednik "Večernjih novosti" (od 1954. do 1979); predavač u školama Jugoslovenskog instituta za novinarstvo i UNS-a. Autor je više knjiga o novinarstvu od kojih su neke kapitalna ostvarenja: "Osnovi novinarstva", 1981, "Novinarska radionica" (1983), "Novinarska enciklopedija" (1997), "Profesija novinar" (2001), "Novinarski leksikon" (2003), "Slobodan Glumac" (2003). Autoru knjige je Udruženje novinara Srbije dodelilo specijalnu nagradu "Žika M. Jovanović", za doprinos istoriji štampe i novinarstva. Dobitnik je više nagrada za novinarstvo i publicistiku kao i za životno delo.. Knjiga “Profesija novinar” kroz stotinak direktnih pitanja govori o zanatu i zamkama novinarstva, obuhvatajući i probleme profesionalne etike i odnosa medija i politike.

 18. De Džong, Elinor: Jezavelj – 3k; 1 CD-14,30h/Njeno ime je simbol i njena priča je čudesna. U raskošnom pejzažu Svete zemlje odigrava se epska, biblijska priča o jednoj od najhrabrijih i najkontroverznijih žena svih vremena. Jezavelj, mladoj tirskoj princezi, suđeno je da se uda za izraelskog kralja Ahava. Ona nevoljno pristaje na brak, ali odlučna da upravlja sopstvenim životom, započinje tajnu vezu s Jujem, princem koji je gost na njenom dvoru.

 19. Nojhaus, Nele: Snežana mora umreti – 3k; 1 CD-17,00h/Jedan od najuzbudljivijih trilera protekle decenije iz pera nemačke spisateljice.Jednog kišnog novembarskog dana Odeljenje za krvne i seksualne delikte hofhajmske policije pozvalo je inspektore Piju Kirhof i Olivera fon Bodenštajna da pokrenu istragu o misterioznoj saobraćajnoj nesreći: žena je s pešačkog mosta pala na automobil koji je prolazio ispod njega, a jedan svedok tvrdi da ju je neko gurnuo. Istraga vodi Piju i Bodenštajna u malo selo Altenhajn, gde je nekada živela Rita Kramer, žrtva nesreće. Veoma uzbudljiva i napeta radnja koja se provlaci kroz celu knjigu do samog kraja,neverovatne zavere u malenom i uspavanom selu zbog kojih su mnogi zivoti promenjeni iz korena.

 20. Bjelica, Isidora: Spas – 1k; 1 CD-4,56h/Nova knjiga Isidore Bjelice je zapis duše u najtežim trenucima, brutalno iskren ispis osećanja i misli književnice od onog trenutka kada je saznala da boluje od neizlečive bolesti. Prvi deo knjige čine zapisi sa ivice smrti opisani sa iskrenošću koja ostavlja bez daha. Zapise odlikuju zaslepljujući udar emocija ali i humora i samoironije pred otkrićima sopstvenih granica, hrabrosti i snage... U drugom delu knjige nalaze se saveti o ishrani i alternativnim metodama lečenja do kojih je književnica došla tragajući za lekom protiv opake bolesti – lekom koji nije namenjen samo bolesnima već i onima koji ne žele nikada da se razbole. Ovo je i zbirka recepata za čišćenje organizma od svih otrova, ali i formula za odbranu od stresa i harmonizaciju organizma.

 21. Đoković, Novak: Serviraj za pobedu – 1 CD-5,55h/Četrnaestodnevni plan bezglutenske ishrane za vrhunska fizička dostignuća i mentalnu snagu. Novak Đoković je, po mišljenju sportskih novinara, 2011. ostvario najbolju igračku sezonu u istoriji tenisa. Osvojio je deset turnira, od toga tri grend slem titule, i ostvario niz od četrdeset tri uzastopne pobede. A nepune dve godine ranije ovaj šampion začudo jedva da je mogao da završi turnir. Kako je igrač koga su dotle mučili bolovi, teškoće sa disanjem i povrede na terenu odjednom postao teniser broj 1 na svetu? Odgovor je neverovatan: promenio je način ishrane. U knjizi Serviraj za pobedu Đoković priča kako je preživeo bombardovanje Beograda, kako je odrastao u ratom razorenoj Srbiji i probio se među najbolje igrače u svom sportu. Potom nam otkriva način ishrane koji ga je sasvim preobrazio i uzneo na sam vrh. Kako je nastavio da unapređuje svoju ishranu, tako su mu nestali zdravstveni problemi i oslabio je, a bolje zdravlje i mentalna snaga omogućili su mu da ostvari svoja dva sna iz detinjstva: da osvoji Vimbldon i postane najbolji teniser na svetu.

 22. Laušević, Žarko: Druga knjiga – Dnevnik jedne robije – 2k; 1 CD-12,10h/Druga knjiga, dnevnički roman Žarka Lauševića je vrhunska dokumentarna proza sa britkim komentarima. Suočavanje sa krivicom i kaznom. Otpor prema očajanju i ludilu. Autobiografska tema puna opasnih krivina. Laušević hrabro ispisuje preveliku teskobu bitisanja.

 23. Nemet, Arpad: Breskvica – 1 CD-19,15h/Ovo je peta  knjiga člana Gradske organizacije slepih Novi Sad i njegov prvi roman.

 24. Jen, Mo: Promena – 1k; 1 CD-3,00h/Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2012. /Pravo ime Mo Jena je Guan Mo, a književni pseudonim na kineskom znači „onaj koji ne govori“. Rođen je 1955. u seljačkoj porodici. Roditelji su ga, iz predostrožnosti, naučili da ne govori kada je van kuće. Zbog toga je izabrao ovakav pseudonim, Mo Jen, „onaj koji ne govori“. „Da Kina ima Kafku, to bi mogao biti Mo Jen.“ Publishers Weekly
  Kao što svoja književna dela stvara polazeći paralelno od mitološke i istorijske perspektive Kine tako je i u svojim memoarima Mo Jen ujedno prikazao i sebe i Kinu u poslednjih nekoliko decenija; i sudbinu celog naroda i sopstvenu sudbinu kroz prizmu lične ideologije i ideologije režima.

 25. Hoking, Amanda: Podmetnuta, 1. deo trilogije Tril– 2k; 1 CD-10,00h/Knjige Amande Hoking predstavljaju svojevrstan fenomen, jer  su sve isključivo samizdat onlajn izdanja. Svi njeni elektronski romani su postali bestseleri i prodati su u više od milion primeraka. Tinejdžerka Vendi Everli prolazi kroz teška iskušenja i doživljava neverovatna otkrića spoznajući sebe i svet koji je okružuje. Kada joj je bilo šest godina, njena majka je bila ubeđena da je ona čudovište, te je pokušala da je ubije. Jedanaest godina kasnije, prolazeći kroz složene faze samoispitivanja ispunjene depresijom i otuđenošću, Vendi otkriva da je njena majka možda, ipak, bila u pravu. Podmetnuta, prva knjiga trilogije Tril, spada u žanr paranormalne fantastike za tinejdžere. Radnja je smeštena u svet urbane fantazije. U ovoj trilogiji, koja ju je najviše proslavila, odlučila je da svije priču oko bića o kojima se vrlo retko piše – oko trolova.

 26. Hoking, Amanda: Rastrzana, 2. deo trilogije Tril– 2k; 1 CD-10,35h/Rastrzana je druga knjiga trilogije Tril, serijala koji govori o trolovima, neobičnim bićima tako retko zastupljenim u književnosti. Vendi Everli je dospela u svet za koji nije znala da postoji, okruženje koje je istovremeno zadivljuje i užasava. Otkriva da nije tek obično ljudsko biće, već princeza simpatičnih trolova naroda Tril. Vendi, međutim, beži iz trolovskog kraljevstva i vraća se u svet običnih ljudi.

 27. Hoking, Amanda: Krunisana, 3. deo trilogije Tril– 2k; 1 CD-8,40h/Dok se opasnost rata nadvija nad horizontom, čini se da je sudbina Vendi Everli zapečaćena. Kao budućoj kraljici trolova, Vendi je ugovoreno venčanje sa markizom Touvom. Primorana je da napravi izbor između trojice dragih muškaraca, ali i da se uhvati ukoštac sa haosom koji se nadvija nad njom i njenim prijateljima.

 28. Miler, Terez: Istinita priča – Sećanja bake Aleksandra Tišme– 1 CD-2,39h/Terez Miler svoju istoriju života počela je da piše 1968. godine na nagovor svog unuka, književnika Aleksandra Tišme, a dovršila ju je 1972. godine, u 95. godini života. Sećanja Terez Miler se opravdano mogu svrstati u red danas sve popularnijih štiva koja se bave istorijim privatnog života. Na stranicama ove knjige pratimo sudbinu jedne dobrostojeće trgovačke porodice ispripovedanu kroz vizuru snažne, sposobne i srčane žene. Raspoloženje Terez Miler prilikom zapisivanja ovih sećanja bilo je "retrospektivno i jesenje", sa jednom dozom distance i mudrosti koju donose pozne godine. Terez Miler nam govori o blagostanju i siromaštvu, usponu i padu, sreći i tugi, inatu i odricanju, porodičnim nesuglasicama i pomirenju. U svojim sećanjima Terez Miler nas vodi kroz Horgoš, Segedin, Budimpeštu, Novi Sad, Sentu, Suboticu, Meze Tur.  Posebno su potresne stranice posvećene Novosadskoj raciji.

 29. Paterson, Džejms i Petro, Maksin: Bikini – 2k; 1 CD-8,12h/Dok se opasnost rata nadvija nad horizontom, čini se da je sudbina Vendi Everli zapečaćena. Kao budućoj kraljici trolova, Vendi je ugovoreno venčanje sa markizom Touvom. Primorana je da napravi izbor između trojice dragih muškaraca, ali i da se uhvati ukoštac sa haosom koji se nadvija nad njom i njenim prijateljima.

 30. Hajnlajn, Robert: Svemirski vojnici – 3k; 1 CD-13,10h/Jedan od najkontroverznijih romana naučne. Nagrada Hjugo za najbolji naučnofantastični roman. Džoni Riko se sa osamnaest godina pridružuje vojsci i prolazi obuku u jednom od najtežih regrutnih logora u galaksiji ne bi li postao zvanični vojnik Teranskog saveza. Kao pripadnik svemirske pešadije, Riko će potom krenuti u okršaj sa najstrašnijim neprijateljem koji je ikada zapretio čovečanstvu, insektoidnim vanzemaljcima – Bubama. Boreći se na bojnom polju u galaksijama udaljenim od Zemlje hiljadama svetlosnih godina, okružen neograničenim nasiljem i sveopštim razaranjem, Riko će pokušati da se izbori i sa sopstvenim strahovima. Svemirski vojnici je verovatno jedan od najkontroverznijih romana u istoriji ovog žanra, kritikovan zbog političkih tema, koje su neki okarakterisali kao promovisanje militarizma i fašizma. Kroz lik Rika, Hajnlajn razmatra moralne i filozofske dileme u vezi sa fizičkim kažnjavanjem, mladalačkom delinkvencijom, građanskim vrednostima, kao i nužnošću rata.

 31. Brodrik, Vilijam: Šesta lamentacija – 3k; 1 CD-16,25h/Priča o životu u okupiranom Parizu za vremeDrugog svetskog rata i o posledicama koje je Holokaust imao na preživele. Izvanredanroman sa čvrsto isprepletanom tematikom koja vodi čitaoca kroz lavirint hrabrosti, ljubavi, fanatizma i izdaje i gde je nada uvek tu negde prisutna… Roman je iznad svega dirljiv idaje realnu i verodostojnu sliku tog burnog perioda - pravi moderan klasičan roman.

 32. Roterdamski Erazmo: Pohvala ludosti – 1CD-6,00h/Према предмету критике, Похвалу лудости можемо поделити на три дела. Први део нас усмерава на општељудске проблеме и недостатке, други део критикује конкретније примере људске глупости кроз поједине професије и друштвене институције, а у трећем делу аутор даје своју визију хришћанства. Аутор је био свестан неопходности реформисања цркве и повратка правим хришћанским вредностима, и што је најважније, он ће бити неуморан у походу против необразованости и глупости, у чију се сврху, дакле да подучи, поправи и посаветује, послужио поругом, и то управо у Похвали Лудости. Опредељење за иронију и амбивалентни говор били су једини начин да дело које садржи реформаторске ставове избегне осуду и цензуру.

 33. Hofman, Ernst Teodor Amadeus: Zlatni ćup – 1k; 1 CD-3,30h/Ernst Teodor Amadeus Hofman (1776–1822; svoje treće ime Vilhelm promenio je u Amadeus iz poštovanja prema kompozitoru Mocartu) predstavlja najznačajniju figuru nemačkog romantizma, a kao pisac veoma je uticao na književnost XIX i XX veka, posebno na razvoj fantastike. Osim književnog rada (najznačajnija dela: pripovetke Gospođica SkideriZlatni ćupPrinceza BrambilaPeskarSerapionova braća), bio je kompozitor (dirigent, autor opera i drugih muzičkih dela stvorenih po uzoru na Mocarta i ranog Betovena), a bavio se i slikarstvom.

 34. Šlink; Bernard: Vikend – 1k; 1 CD-5,53h/Jerg, revolucionar, pobunjenik protiv nemačkog i zapadnog sistema, optužen za terorizam, iznenada je pomilovan nakon dvadeset godina provedenih u zatvoru. Njegova sestra Kristijana želi da njegov prvi vikend na slobodi proslave van grada, u krugu starih prijatelja, daleko od reportera i kamera. Njegovi prijatelji koji su svojevremeno podržavali revoluciju, danas su čvrsto pozicionirani u građanski život i došli su iz lojalnosti, radoznalosti, nostalgičnosti. Prošlost oživljava, računi se svode u atmosferi kamerne drame nabijeneemocijama.

 35. Kolins, Suzan: Igre gladi ( I deo trilogije)– 2k; 1 CD-9,45h/Avantura i romansa stapaju se u ovom uzbudljivom romanu čija se radnja odvija u budućnosti koja na veoma zabrinjavajući način podseća na našu sadašnjost.  U ruševinama područja nekada poznatog pod imenom Severna Amerika, nalazi se zemlja Panem, sa blistavim glavnim gradom Kapitolom i dvanaest distrikta. Kapitol je surov i okrutan, drži distrikte u pokornosti tako što ih primorava da svake godine šalju po jednog dečaka i jednu devojčicu, od dvanaest do osamnaest godina, koji će učestvovati u Igrama gladi – borbi do smrti koju uživo prenosi televizija.

 36. Kolins, Suzan: Lov na vatru ( II deo trilogije) – 2k; 1 CD-10,20h

 37. Kolins, Suzan: Sjaj slobode (III deo trilogije) – 2k; 1 CD-10,23h

 38. Hislop, Viktorija: Nit – 3k; 1 CD-17,50h/Nit je novi roman Viktorije Hislop, inspirisan burnom i traumatičnom istorijom Soluna i Grčke. Nadahnuta istorijskim događajima i prožeta ljubavnom pričom, ova knjiga će nam pomoći da bolje razumemo zbivanja u Grčkoj tokom poslednjih sto godina i da otkrijemo korene nedaća s kojima se Grci suočavaju danas.

 39. Foks, Sebastijan: Đavolu za dušu – roman o Džejmsu Bondu – 2k; 1 CD-10,30h/Britanski pisac, novinar i radio-voditelj Sebastijan Foks romanom Đavolu za dušu odaje priznanje tvorcu nezaboravnog tajnog agenta, jednom od najvećih britanskih pisaca trilera, Janu Flemingu, na stogodišnjicu njegovog rođenja. Okrutna likvidacija na periferiji Pariza pokreće lanac događaja koji će se pretvoriti u globalnu katastrofu. Smrtonosni narkotici prete da progutaju Britaniju šezdesetih godina 20. veka, britanski putnički avion nestaje nad Irakom, a ratna oluja sprema se na Bliskom istoku.

 40. Vladušić, Slobodan: Mi, izbrisani: video-igra – 2k; 1 CD-9,50h/Mi, izbrisani donosi jedinstvenu atmosferu sajber-mistike i američkog film noira, iza koje se naslućuju obrisi postoktobarske Srbije i epohe u kojoj ljude više neće ubijati, već brisati. Uključite se u potragu za čovekom i devojkom koja će vas voditi od virtuelnog sveta Metropolisa, preko Fejsbuk stranica, do mračnih ulica i stanova jednog propalog grada...

 41. Daglas, Luiza: Ljubav mog života – 2k; 1 CD-10,25h/Roman koji izvanredno oslikava nedužnost detinjstva i silovitost ljubavi i gubitka. Strasna i bezvremena ljubavna priča; lepa i tužna.

 42. Lu, Erland: Prohujalo sa ženom – 1k; 1 CD-6,15h/Prvi roman, poznatog norveškog pisca Erlenda Lua, Prohujalo sa ženom, je zapravo temelj na kojem su postavljene gotovo sve ideje koje će se kasnije pojedinačno razrađivati, a poneke i ponavljati u svakom Luovom delu. Luovo najveće umeće je da od najbanalnijih svakodnevnih situacija napravi zabavne i provokativne scene, u kojima su likovi ogoljeni i nemilosrdno predstavljeni. Napisan u kratkim poglavljima, kao filmskim sekvencama, sačinjen od kratkih, gotovo naivnih rečenica relativizujući sve velike teme čovečanstva, ovaj roman zavodi surovim humorom. Jasno je da je već svojom prvom knjigom Erlend Lu lansirao potpuno nov, prepoznatljiv stil pisanja.

 43. Zemaljski dugovi: Ivo Andrić u priči – 2k; 1 CD-11,35h /Pripovetke majstora savremene srpske proze/Ivo Andrić kao književni junak.Kako i kome Andrić plaća svoje dugove u poslednjim časovima života, koje su njegove poslednje reči i čime zavetuje medicinsku sestru koja ga neguje, zašto pred Andrićeva vrata dolazi sibirski tigar, ko je žena koju je Andrić upoznao u Madridu, u čijoj je hotelskoj sobi zaboravio pulover i šal, kako se Andrić ponaša na večerama i šta vidi u šarama tapeta svoje radne sobe, šta sve mora da sluša kada ga presretne kritičar ulizica, gde je reka Mostonga i kakva je istorija njenih ćuprija…? U trideset priča savremenih srpskih i jednog argentinskog pripovedača, u kojima se Ivo Andrić pojavljuje kao književni junak, čitaoci će naći ne samo prvorazrednu prozu već i odgovore na pitanje kako današnji pisci vide Andrića kao ličnost i stvaraoca.

 44. Kelner, Daglas: Medijska kultura: studije kulture, identitet i politika između modernizma i postmodernizma – 2 CD-28,50h  / Iz oblasti socioloških istraživanja: masovne kulture, masovne komunikacije i multikulturalizma. / U knjizi Medijska kultura Daglas Kelner polazi od teze da je ovaj oblik kulture danas dominantan, te je njegovo proučavanje od suštinske važnosti za razumevanje savremenih društvenih tokova. Studije kulture Kelner zasniva na jedinstvenom spoju teorijskih analiza i konkretnih rasprava o nekim od najpopularnijih i najuticajnijih oblika savremene medijske kulture. Na primerima horor filmova i filmova za mlade, rep muzike i afroameričke kulture, televizijskih vesti i zabave izgrađen je niz zanimljivih studija koje rasvetljavaju savremenu kulturu i nude metode za njenu analizu. Nezaobilazna literatura u sticanju medijske pismenosti, ova knjiga biće dragocena svima koji nastoje da izbegnu medijsku manipulaciju i izgrade sopstveni identitet i otpornost.

 45. Radio balade: Đurđevi stupovi, Minadir, Samson i Delila – 1 CD-1,12h /Izdanje Dramske redakcije Radio Novog Sada, snimljen povodom 170 godina od rođenja Laze Kostiće i 35 godine radio drame na srpskom jeziku./

 46. Ajvi, Ajovin: Snežno dete - 3k; 1 CD-14,10h/Čaroban i zanosan roman Ejovin Ajvi priča je o dvoje ljudi čija je čežnja za detetom toliko snažna da su ga možda i stvorili svojom maštom.  U divljim predelima Aljaske dvadesetih godina prošlog veka, naseljenici Džek i Mejbel grade sebi tih život pun teškog i jednolikog rada, oboje još duboko žudeći za detetom koje više ne mogu imati. Pa ipak, oni se vole snažno i u jednom lakomislenom trenu, u zajedničkoj igri na prvom snegu, napravili su dete od snega.

 47. Muso, Gijom: Možda nebo zna – 2k; 1CD-9,55h/Žilijet i Sem nije trebalo da se sretnu. A kamoli da se zaljube jedno u drugo. Jedne zimske večeri u samom srcu Brodveja, lepa Francuskinja Žilijet susreće Sema, mladog pedijatra iz Njujorka. Plašeći se da će ga razočarati, ona mu prećutkuje da se bavi raznim neobičnim poslovima dok se zanosi snovima da će jednog dana postati slavna glumica. S druge strane, iz straha da će se vezati za nju, Sem se pretvara da je oženjen, iako je njegova žena nedavno umrla.

 48. Paterson, Džejms i Gros, Endru: Sudija i porota – 2k; 1 CD-9,22h/Endi Di Grasi, glumica u pokušaju i samohrana majka, nije tipični porotnik, ali to ipak postaje u istorijskom suđenju protiv ozloglašenog šefa mafije. Slučaj postaje legendaran. Šefa mafije Dominika Kavela, poznatog kao Električar, povezuju sa na stotine jezivih, neopisivih zločina.

 49. Tol, Ekart: Tišina govori – 1CD-2,10h/Suštinu učenja Ekarta Tola lako je shvatiti. Ako se povežemo sa tišinom unutar nas, mi se krećemo izvan našeg aktivnog uma i emocija i otkrivamo veliku dubinu trajnog mira, zadovoljstva i spokoja. U ovoj njegovoj novoj knjizi, Tol nam daje suštinu svog učenja u kratkim, jednostavnim celinama koje svako može lako razumeti. Tišina govori je podeljena u deset poglavlja, a svako poglavlje predstavlja mozaik pojedinačnih zapažanja, jezgrovitih i zaokruženih, ali sa ogromnim potencijalom za promenu kada se čitaju kao celina. 

 50. Veblen, Torsten: Teorija dokoličarske klase – 1CD-18,20h/Torsten Veblen (1857-1929), američki sociolog i ekonomista norveškog porekla. Njegovo najpoznatije delo je Teorija dokoličarske klase u kojem iznosi tada novu i nepoznatu sociološku i ekonomsku terminologiju institucionalizma i formuliše koncepte koje će zastupati do kraja života. U ovoj, prevashodno sociološkoj studiji, Veblen napada američke poslovne krugove i njihove izmišljene društvene vrednosti. U ovoj i mnogim drugim studijama oseća se uticaj rada Imanuela Kanta i njegove etike.  Žudeći za emancipacijom čoveka od svih uslova otuđenja i degradacije njegove ljudske prirode, Veblen je kao i svi veliki humanisti morao postati socijalista...

 51. Kalotaj, Dafni: Dodir muzike – 3k; 1 CD-13,55h/Jednog toplog prolećnog dana, posle duge novoengleske zime, Hejzel i Remi videle su se prvi put posle nekoliko godina. Talentovana violinstkinja Remi udata je za škotskog kompozitora Nikolasa Elka – nekadašnju Hejzelinu životnu ljubav, koji se sada muči sremek-delom koje ne može da dovede do kraja. Za dvadeset godina koliko je prošlo otkako se Hejzelin svet srušio, ovo troje umetnika suočavalo se s neočekivanim radostima, tajanstvenim boljkama i ostalim zagonetkama života, a njihove sudbine ostale su nepovratno isprepletene. Dok se njihova priča raspreda tokom dve decenije, prešavši iz Evrope u Ameriku i iz studentskog života na konzervatorijumu u Bostonski simfonijski orkestar, ovaj dirljivi roman istražuje kako želja za stvaranjem nečeg originalnog i istinitog – bilo to umetničko delo ili vlastiti život – može dovesti do dubljih ličnih otkrovenja, pa i onih o tajnama koje skrivamo čak i od sebe.

 52. Zendker, Jan Filip: Šapat senki – 3k; 1 CD-15,40h/Slomljen smrću sina i propašću braka Pol Libovic napušta ogromni Hongkong i nalazi utočište na obližnjem ostrvcetu. Igrom sudbine upoznaće Amerikanku čiji je sin nestao u Kini. Pol će odlučiti da joj pomogne u očajničkoj potrazi za njim, i to će ga odvesti u zemlju brojnih opasnosti i neočekivanih kontrasta. Kao i u Osluškivanju srca, Jan-Filip Zendker sa velikim umećem opisuje ljudska osećanja i vraća nam veru u ljubav.

 53. Koeljo, Paulo: Rukopis otkriven u Akri – 1k; 1 CD-2,15h/Autor Alhemičara donosi svojim čitaocima novi dar. Četrnaesti jul 1099. godine. Jerusalim iščekuje napad krstaša. Unutar gradskih zidina muškarci i žene svih uzrasta i veroispovesti okupili su se da čuju tajnovitog čoveka poznatog kao Kopt. Ljudi traže da im govori o njihovim strahovima, neprijateljima i borbi. Danas, mnogo vekova kasnije, odgovori ovog mudrog čoveka svedočanstvo su o neprolaznim ljudskim vrednostima. Ko smo, čega se bojimo i čemu se nadamo saznaćemo unutrašnjim znanjem i verom a ne kroz nedaće koje nas okružuju.

 54. Gledić, Vojislav: Mihajlo Pupin; život i delo – 1CD-6,25h/Mihajlo Pupin je znameniti naučnik i pronalazač, veliki humanista, patriota i nadasve plemeniti čovek. Svojim izvanredno značajnim ostvarenjima na polju nauke i tehnike stekao je besmrtnu slavu, a konstrukcijom posebnih uređaja za poboljšanje prenosa poruka pomoću telegrafa i telefona umnogome zadužio savremenu civilizaciju. Omogućio je, naime, da se signali mogu kablovskim putem prenositi na znatno veću razdaljinu nego što je to bilo moguće pre njega. U nauci i tehnici su zlatnim slovima ostala zapisana dostignuća ovog velikana, posebno njegova ostvarenja poznata pod imenom „pupinizacija“, „Pupinovi kalemovi“, višestruke telefonske linije, pronalazak sekundarnih Rentgenovih zraka, kao i teorija prostiranja telefonskih struja.

 55. Falada, Hans: Svako umire sam – 5k; 2 CD-28,30h/Izuzetan svetski uspeh romana Svako umire sam Hansa Falade traje već punih šezdeset godina. Zasnovano na istinitoj priči o bračnom paru Kvangel, „malim“ običnim ljudima koji su pružili otpor nacističkom režimu u Nemačkoj, ovo čuveno remek-delo doživelo je tek nedavno svoje integralno, necenzurisano izdanje u Nemačkoj. U opisu jedinstvene panorame berlinskog života u vreme nacista Falada nas upoznaje sa neverovatnom sagom radničkog para koji odlučuje da se odupre režimu kada im sin jedinac gine na frontu. O njihovoj sudbini Falada je saznao iz jednog gestapovskog dosijea, i za manje od četiri nedelje napisao ovu pripovest otkrivši nam delić stvarnosti koji nam može pomoći da drugačije sagledamo istoriju i shvatimo da teški trenuci u čoveku bude i najgore i najbolje. Više od uzbudljivog trilera, više od dirljive ljubavne priče, više i od vrhunske književnosti – ovo je duboka potresna priča o dvoje ljudi koji su se pobunili protiv nepravde i borili jedno za drugo.

 56. Čajld, Li: Do samog kraja – 4k; 1 CD-20,05h/Čikaška ulica obasjana suncem. Džek Ričer luta gradom. Privlačna mlada žena posrće na štakama. On, naravno, zastaje da joj kao oslonac ponudi svoju čvrstu ruku. Okreće se i ugleda pištolj uperen pravo u svoj stomak.Zaključan u mračnom zagušljivom kamionetu koji juri preko cele Amerike, lisicama vezan za nepoznatu ženu, Ričer pokušava da shvati zašto se tu obreo.

 57. Zejdi , Smit: Severozapad – 3k; 1 CD-15,55h/U svom novom, briljantnom i tragikomičnom romanu Zejdi Smit prati sudbine četvoro Londonaca – Lee, Natali, Feliksa i Nejtana – koji pokušavaju da se izbore za mesto pod suncem u širem londonskom miljeu. I u kući i u parku, i na poslu i kad se zabavljaju, oni London doživljavaju kao jedno komplikovano mesto, koliko lepo, toliko i surovo, gde se može desiti da te i najmračnija uličica dovede do raja obasjanog suncem, a najšira džada u – koban ćorsokak."Severozapad" Zejdi Smit, roman o savremenom, urbanom životu – temi bliskoj žiteljima ma kojeg grada na ovom svetu – silovita je pripovest o susretima raznih vrsta, kako onim prolaznim, tako i onim što te za čitav život

 58. Smit, Vilbur: Neposredna opasnost – 4k; 1 CD-18,45h/Hejzel Banok je naslednica velike naftne kompanije, poznate i uticajne širom sveta. Za vreme krstarenja Indijskim okeanom, Hejzelinu privatnu jahtu otimaju afrički pirati. U tom trenutku ona se na jahti nije nalazila, ali je njena devetnaestogodišnja kćerka Kajla kidnapovana. Pirati zahtevaju neverovatan iznos od dvadeset milijardi dolara za njen otkup...

 59. Hana, Sofi: Lice deteta – 2k; 1 CD-10,50h/Novopečena mama Alis Fenkort izašla je iz kuće na svega dva sata. Njen suprug Dejvid ostao je kod kuće da čuva njihovu ćerkicu, rođenu pre samo petnaestak dana. Ali, kada je Alis po povratku kući zatekla otvorena vrata, usnulog muža i nestalu ćerkicu, za nju je počela jeziva mora. Doduše, u kolevci jeste ležala beba, ali to dete nikada ranije nije videla! 

 60. Igulden, Kon: Imperator, Krv bogova (knj. V) – 3k; 1 CD-15,15h/Peti i poslednji deo veličanstvenog istorijskog serijala. Julije Cezar je ubijen. Rim je u žalosti. Osveta će biti krvava.Najvećeg junaka Rima, Julija Cezara, svirepo su ubili oni kojima je najviše verovao. Međutim, ubice koje se sada kriju u Senatu, potcenile su jednog čoveka: Cezarovog usvojenog sina Oktavijana, čoveka čije će ime odjekivati kroz istoriju kao ime Avgusta Cezara, prvog rimskog cara.

 61. Muso, Gijom: Ako sutra ne postoji – 2k; 1 CD-9,55h/Ema živi u Njujorku. Sa trideset dve godine, i dalje traži onog pravog.Metju živi u Bostonu. Izgubio je ženu u strašnoj nesreći, i sam odgaja svoju četvorogodišnju ćerkicu. Sudbinski susret u virtuelnom svetu dovešće ih do toga da veruju da su možda najzad pronašli sreću. Nestrpljivi da se upoznaju, dogovaraju večeru u malom italijanskom restoranu na Menhetnu.

 62. Nesbe, Ju: Sneško – 3k; 1 CD-18,25h/Nesbe s pravom slovi za najpriznatijeg pisca trilera u Norveškoj. Novembar je, i Oslo je prekrio prvi sneg. Po povratku kući s posla Birta Beker hvali Sneška Belića kojeg su njen sin i muž napravili u dvorištu. Međutim, nisu ga napravili oni. Porodica zbunjeno prilazi prozoru da vidi Sneška i sin shvata da je on okrenut prema kući. Crne oči gledaju pravo kroz prozor. U njih. Višem inspektoru Hariju Huleu stiglo je anonimno pismo. U potpisu stoji „Sneško“. Kasnije Hari otkriva niz uznemirujućih sličnosti među zastarelim slučajevima nestalih lica. Udatim, porodičnim ženama gubi se svaki trag na dan prvog snega. Iste te noći Silvija Otersen grabi kroz prvi sneg u šumi nadomak Osla. Zna da joj život zavisi od bekstva, ali ne zna šta je goni. Srećom, ne zna ni šta je čeka na putu...

 63. Dženof, Pem: Ti si moje blago – 2k; 1 CD-11,50h/Šarlot Gold i Džek Harington, oboje uspešni advokati, zajedno brane brata heroja Holokausta od optužbi za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata. Polako, njih dvoje otkriće da gaje osećanja jedno prema drugom... Optuženi, bogati finansijer Rodžer Dikmans, iz nepoznatih razloga odbija da im pomogne da ga brane, otkrivši samo da se dokaz njegove nevinosti krije u zagonetnom časovniku koji je poslednji put viđen u nacističkoj Nemačkoj.

 64. Sibag Montefjore, Sajmon: Jedne zimske noći – 3k; 1 CD-18,45h/Potresna priča o dve zabranjene i pogubne ljubavne veze začete istorijske 1945. godine. Dok Rusija slavi pobedu nad nacistima, pucnji se razležu usred velike moskovske svetkovine: na zemlji su beživotna tela dvoje učenika, mladića i devojke, u kostimima iz XIX veka. Reč je o deci sovjetskih rukovodilaca, koja idu u najugledniju školu u gradu. Da li je reč o ubistvu? O samoubistvu? Ili je posredi ljubavni trougao? A možda i zavera protiv Staljina – ili pak jedna od vođinih nemilosrdnih intriga? Po Staljinovom naređenju, policija hapsi decu uzrasta od šest do osamnaest godina. U takozvanom Dečjem slučaju, zastrašujuća istraga razara porodice u najzloglasnijem staljinističkom maniru, prisiljavajući decu da se okrenu protiv svojih roditelja. Na površinu će isplivati dve tajne ljubavi – jedna između dvoje mladih, druga među odraslima, obe potencijalno kobne. Zasnovan na istinitoj priči, ovo je strastveno i maestralno ispisan ep o raznim licima ljubavi.

 65. Lazić, Viktor: U srcu Sumatre – 2k; 1 CD-9,45h/ U svojim doživljajima na Sumatri, koji se često graniče sa opasnim i napetim pustolovinama po indonežanskim arhipelazima, u prašumama i pod vulkanima, Lazić osvaja čitaoca svojom otvorenošću i sklonošću da upozna i odgonetne daleke i neobične ljude i običaje, različite kulture i neistražene predele. Sumatra Viktora Lazića je spoj putopisa, romana i autobiografije. U njemu mladi pisac korespondira sa sumatraističkim doživljajem sveta svog dalekog banatskog književnog brata, Miloša Crnjanskog. Ovaj uzbudljivi putopis nije slučajno prožet stihovima Miloša Crnjanskog, koji je i sam bio veliki putnik, sklon nepoznatim krajevima sveta, i tvorac posebnog pesničkog pravca kome je sam dao ime – sumatraizam. Na njegovom tragu, naoružan književnim darom i radoznalošću nepristrasnog posmatrača, Viktor Lazić upušta se u daleku i neizvesnu avanturu.

 66. Braun, Den: Inferno – 4k; 1 CD-23,05h/Roman "Inferno" se naslanja na radnju prethodna tri ostvarenja, a inspiracija slavnom književniku za novu knjigu je istoimena poema Dantea Aligijerija, koja označava pakao i sa njom Dante čitaoce i uvodi u svoje remek-delo "Božanstvena komedija"! Den Braun nas ponovo vodi na putovanje kroz mračne predele ljudskog uma, gde se rađaju grandiozne i opasne ideje... Da li Inferno za čovečanstvo znači Pakao, Čistilište ili Spasenje? Robert Langdon se budi u bolničkom krevetu, pod sedativima i potpuno dezorijentisan... Nesvestan trenutka kada je stigao u Firencu, saznaje da je pogođen u glavu i da ga je od smrti spaslo samo čudo...

 67. Korkeakivi, En: Neočekivani gost – 2k; 1 CD-10,45h/Kler, žena udata za britanskog diplomatu u Parizu, organizuje zvaničnu večeru koja je važna za karijeru njenog muža. Dok traži namirnice za idealan jelovnik, dogovara se za cvetne aranžmane i pravi raspored sedenja, dan joj se komplikuje kada potpuno neočekivano ugleda lice koje je uporno vraća na mračnu tajnu iz njene prošlosti - tajnu koja je muči i progoni.To je lice čoveka koga je volela u mladosti. Ali, to nije moguće, jer on je mrtav već dvadeset godina... Ili je ona tako mislila?

 68. Klensi, Tom sa Blekvudom, Grantom: Živ ili mrtav – 3k; 1 CD-15,10h/Za vreme mandata predsednika Džeka Rajana, u tajnosti je osnovan Kampus, s jedinstvenom svrhom: da lovi, pronalazi i likvidira teroriste i njihove saradnike. Supertajna organizacija sledi sopstvene prioritete, dela bez nadzora i van zakonskih okvira. Opstaje kao samodovoljni entitet, bez zvaničnih veza s američkom vladom. Nametnuo se kao neophodnost, zbog ljudi na vlasti, koji misle da su iznad zastarelih ideja, poput odanosti, pravde, dobra i zla. Stručnjak za obaveštajni rad Džek Rajan Junior i njegovi zemljaci u Kampusu vode tihi rat u svim delovima sveta.

 69. Klensi, Tom sa Blekvudom, Grantom: Živ ili mrtav, završni udarac – 3k; 1 CD-15,40h/Nastavak potere započete u predhodnom romanu Živ ili mrtav. Pravila igre su jednostavna: ko izgubi, umreće. Preko pećina Pakistana, ledenih pustara Švedske do naftnih polja u Brazilu traje napeta potera za neuhvatljivim čovekom bez skrupula.

 70. Sparks, Nikolas: Srećnik – 3k; 1 CDE-13,45h/Roman po kojem je snimljen istoimeni film.Američki marinac Logan Tibo u Iraku nalazi u pesku fotografiju nasmešene mlade žene; prvi poriv mu je da je baci, ali iz neznanog razloga nosi je sa sobom. Uskoro počinje da ga prati neočekivana sreća – pobeđuje u pokeru, preživljava okršaj za okršajem, čak i onaj najsmrtonosniji u kojem će mu poginuti dva prijatelja. Samo njegov najbolji drug Viktor smatra da ima objašnjenje za to: ta fotografija je amajlija i Tibou donosi sreću.Po povratku u rodni Kolorado, Tibo ne uspeva da istisne fotografiju iz misli. Uveren da žena sa slike nekako poseduje ključ njegove sudbine, on polazi na dug put kako bi je pronašao, ali ne očekuje da će Bet, snažna ali i ranjiva žena koju će upoznati u Severnoj Karolini, biti upravo ona kojoj se čitavog života nadao. Između njega i Bet počinje da se rađa strastvena ljubav, ali njegova tajna uskoro će zapretiti da ih rastavi.

 71. Bačić Alimpić, Jelena: Pismo gospođe Vilme – 2k; 1 CD-9,50h/Priča o ženi koja trpi i žrtvuje se zbog ljubavi udajom za čoveka koga ne voli. Ovaj misteriozni i senzualni roman otkriva skrivenu istinu o jednoj nesvakidašnjoj vojvođanskoj građanskoj porodici i patnjama žene koja je žrtvovala svoju ljubav kako bi druge sačuvala od siromaštva. Pismo gospođe Vilme je dirljiva priča o ljubavi i prijateljstvu, složenom odnosu oca i sina, osveti i neuzvraćenoj ljubavi, ali pre svega tragična ispovest o sudbini jedne porodice.

 72. Osho: intuicija, spoznaja izvan logike – 1 CD-7,15h/Knjiga Intuicija bavi se razlikom između intelektualnog, logičkog uma i sveobuhvatnijeg sveta duhovnog. Logika je način na koji um poznaje realnost; intuicija je način na koji duh doživljava realnost. Način na koji Osho razmatra ova pitanja je lak za shvatanje, povremeno zabavan i  takav da u potpunosti drži pažnju. Intuicija je nešto što je svima nama urođeno, ali društveno uslovljavanje i formalno obrazovanje su često u sukobu sa njom. Naučeni smo da ignorišemo sopstvene instinkte umesto da ih razumemo i koristimo ih kao osnov za individualni razvoj. Na taj način mi potkopavamo samu osnovu urođene nam mudrosti koja treba da se razvije u intuiciju. U ovoj knjizi Osho tačno opisuje intuiciju i daje nam uputstva kako da naučimo da je prepoznamo kod drugih ljudi i kod nas samih.

 73. Stevović Gojgić, Dušanka: Smeh kao lek – 1CD-4,05h /priče, dogadjaji i smešne situacije iz lekarske prakse u Hitnoj pomoći koje je dr Dušanka sakupila kao bisere iz ordinacije, uobličila i sastavila u celinu kao što je ova knjiga. A ti biseri smo, u stvari, svi mi. Mi kao pacijenti, sa svim svojim manama, vrlinama, neznanjem, lukavošću, bahatošću, pa i nepismenošću. I takvima kakvi smo dr Dušanka se ne ruga, već samo dobronamerno pokazuje sliku našeg društva, sa vidljivim naporom da ga popravi, da ne kažem izleči. A izlečenje zavisi i od samog pacijenta. Ova knjiga, dakle, neće služiti samo za razbibrigu i smeh, već i kao mala studija o nama, koju mogu da koriste i sociolozi, i psiholozi, i drugi lekari, pa i političari./

 74. Gilgameš, sumersko-vavilonski ep – 1CD -2,30h /lektira za srednju školu/

 75. Aligijeri, Dante: Pakao – 1CD-7,30h /lektira za srednju školu, izd. 1996., prepev i predgovor Vladeta

Dela prinovljena putem razmene sa Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica BiH:
 

 1. Gras, Ginter: Dok ljuštim luk /memoari/ - 1CD-12,09h

 2. Akugatava, Rjunosuke: Rašomon i druge priče – 1CD-4,40h

 3. Gombrovič, Vitold: Bakakaj – 1CD-7,24h

 4. Sušić, Derviš: Nevakat – 1CD-10,00h

 5. Selindžer, Džerom: Za Esme, devet priča – 1CD-6,55h

 6. Mejes, Fransis: Bella Toskana – 1CD-10,50h

 7. Mejes, Fransis: Pod suncem Toskane – 1CD-12,37h

 8.  

  Bazdulj Hubijar, Nura: Kad je bio juli – 1CD-4,17h

 9. Kvik, Amanda: Zla udovica – 1CD- 9,10

 10. Štajnbek, Džon: Zemlji i nebu – 1CD-8,20h

 11. Šolohov, Mihail: Čovjekova sudbina – 1CD-9,45h

 12.  

  Kolins, Džeki: Pastuh – 1CD-6,37h

 13. Vasari, Gabor: Monpti – 1CD-10,03h

 14. Mahfuz, Nagib: Novi Kairo – 1CD-7,31h

 15. Gregori, Filipa: Nasleđe Bolenovih – 1CD-12,58h

 16. Goldsmit, Olivija: Sestre po kazni – 1CD-14,40h

 17. Singer, Isak Baševis: Šoše – 1CD-10,29h

 18. Hardi, Tomas: Gradonačelnik Kasterbridža – 1CD-13,00h

 19. Barna, Laura: Pad klavira – 2k; 1CD-7,00h/Godine 1932. književnica i helenistkinja Anica Savić Rebac donosi na Filozofski fakultet svoju doktorsku disertaciju Predplatonska erotologija. Izabrala je za mentora najpoznatijeg srpskog filologa i istoričara religije Veselina Čajkanovića. Njihove sudbine, kroz vampirsku priču, prožimaju se sve do dana kada je srušena kuća čuvene porodice Čajkanović, 15. marta 2012. Ovo je roman o istoriji jedne porodice, njenom usponu i padu, ali i odnosa društva prema ličnostima koje su doprinele duhovnom i kulturnom napretku nacije. Ovo je roman i o istoriji jednog klavira kao metafore za nemila i nepravedna dešavanja u predratno i posleratno doba. Sva imena u romanu Pad klavira su, uprkos snažnoj fikciji, autentična.

 20. Falkones, Ildefonso: Bosonoga kraljica (1. i 2. deo) – 5k; 2 CD- 31,40h/Noviroman pisca bestselera Katedrala na moru i Fatimina ruka. U januaru 1748. godine jedna crnkinja luta ulicama Sevilje. Za sobom je ostavila ropsku prošlost na dalekoj Kubi, sina koga nikad više neće videti i dugu plovidbu brodom do obala Španije. Karidad više nema gospodara koji bi joj naređivao, ali ni krov nad glavom, kad se na njenom putu pojavi Milagros Karmona, mlada Ciganka iz Trijane, čijim venama teče buntovna krv i umetnost njenih predaka. Dve žene postaju nerazdvojne. Jedna mlada Ciganka i jedna oslobođena robinja dve su vrlo različite junakinje u najosećajnijem i najemotivnijem romanu Ildefonsa Falkonesa dosada. Ildefonso Falkones nas prenosi u jedno uzbudljivo doba, obojeno predrasudama i netrpeljivošću. Od Sevilje do Madrida, od vreve i buke ciganske mahale do gospodskih pozorišta u glavnom gradu, čitaoci će uživati u istorijskoj fresci prepunoj likova koji žive, vole, pate i bore se za ono za šta veruju da je pravedno.

 21. Montefjore, Sajmon: Sašenjka – 5k; 2 CD-27,00h/Knjiga Sašenjka je potresna priča o idealima i žrtvama, o ljubavi i izdaji, o zavodljivosti boljševizma koji je svoje žrtve regrutovao i iz onih klasa koje je naumio da zatre. Zima je 1916. godine, Sankt Peterburg je obeleo od škriputavog snega, odzvanjaju praporci na saonicama pod olovnim nebom. U širokoj gradskoj ulici nadomak Neve, u velikoj lepoj kući, živi Sašenjka, krupnooka odvažna devojka, koja je odlučila da raskoš svog doma zameni neizvesnom budućnoćšu. Zaražena zanosom potlačenih, Sašenjka je odbacila dekadentan život svoje imućne porodice, svim srcem i dušom posvetivši se revoluciji. Ali zemlja straha koju je izgradila sa svojim drugovima ne prašta nesmotrenu ljubav, a moć udružena s povređenom sujetom nezaustavljiva je i slepa sila.

 22. Ferari, Žerom: Beseda o padu Rima – 1k; 1CD-5,30h/Za delo "Beseda o padu Rima", Žerom Ferari dobio je Gonkurovu nagradu za 2012. godinu, najznačajniju francusku nagradu za književnost "Svet je poput čoveka, rađa se, raste i umire" misao je Svetog Avgustina koja je podstakla Žeroma Ferarija, inače profesora filozozofije, da napiše roman "Beseda o padu Rima" i da kroz živote svojih junaka pokuša i sam da odgovori na pitanje "Šta je to svet". U njegovoj pripovesti dva mladića, po napuštanju studija filozofije, odlaze na Korziku da ožive propalu krčmu s namerom da na tom mestu osnuju najbolji od svih mogućih svetova. Dok jedan od njih polazi od besede Sv. Avgustina koji teši vernike suočene sa krhkošću carstva zemaljskog, drugi se drži Lajbnicove filozofije da zapravo živimo u najboljim od svih svetova. U korzikanskom selu, daleko od morske obale, lokalna kafana se duboko preobražava pod rukovodstvom novih menadžera. Odjekujući kroz vekove besedom kojom je Sveti Avgustin u Hiponu pokušao da uteši vernike suočene s krhkošću carstva zemaljskog, Žerom Ferari baca svetlost na puteve koji ljude neminovno i okrutno dovode do toga da vide propast svetova koje su izgradili, na neuspeh rođen iz krvi i znoja, na njihove nemoguće mitologije…

 23. Revaj, Tereza: Zlatno doba nade – 4k; 1 CD-20,05h/Od balskih dvorana visokog društva do bojnih polja u Somi, Tereza Revaj slika uzbudljivi portret sudbina dve porodice koje će spoznati krah bezbrižnog sveta i vremena. .  Oni imaju novac, moć i ugled. Ali, sav zanos i sjaj 'lepe epohe' samo je varka... I dok svi oni veruju u blistavu budućnost, neumitan krah preti engleskoj aristokratiji i starom francuskom plemstvu koji podnose najteži teret promena savremenog društva u osvit Prvog svetskog rata. Vođeni istim principima časti i žrtvovanja, i jedni i drugi suočiće se sa užasnim sukobom koji će biti i njihova poslednja prilika da zablistaju. Vreme velikih promena kada će na žene doći red da na ruševinama snova i iluzija osmisle novi svet.

 24. Nimčević, Nenad: Smrtonosna istina –  1CD-17,35h/Nova knjiga entuzijaste, stvaraoca i predsednika MO slepih Subotice.  Posle dve nagrade koje je dobi za svoje predhodne knjige, Nimčević je napisao novi roman nadahnut žanrom trilera i avanture.

 25. Marai, Šandor: Tri lica jedne ljubavi – 4k; 1 CD-19,20h/Stara je izreka da svaka istina ima dva lica. U ovom slučaju biće ih tri. Ponovo otkriveno remek-delo slavnog mađarskog pisca - neobična priča o ljubavnom trouglu. Smeštena u Mađarskoj između dva svetska rata, roman Tri lica jedne ljubavi nudi nam još jedan dokaz Maraijevog briljantnog stila i njegovog izuzetnog, istančanog prikaza žrtvovanja i čežnje.

 26. Revaj, Tereza: U dobru i u zlu – 1 CD-19,55h/Uzbudljiva, romantična saga koja će vas povesti kroz Pariz i Berlin u godinama između dva svetska rata. Nakon što je izgubila roditelje, Ksenija, mlada Ruskinja slobodnog duha, beži od boljševika i iz Sankt Peterburga seli se u Pariz, gde se suočava sa tragedijom i usamljenošću života u izgnanstvu. Međutim, Ksenija je rešena da se ne preda i zato pronalazi posao: radi kao model kod jednog francuskog dizajnera koji je očaran njenom jedinstvenom, upečatljivom lepotom. Tako upoznaje talentovanog fotografa, privlačnog Nemca Maksa, i sa njim se upušta u strastvenu ljubavnu romansu.

 27. Revaj, Tereza: Svi snovi sveta /nastavak romana U dobru i u zlu/ – 1 CD-18,35h/Od ruševina posleratnog Berlina do veličanstvenih nebodera Menhetna, četvoro mladih ljudi pokušaće da sledi svoju sudbinu. Godina je 1945. i Drugi svetski rat konačno je završen. Saveznička vojska oslobodila je Berlin, a Ksenija Fjodorovna Osolin vraća se u nemačku prestonicu, odlučna u nameri da pronađe Maksa von Pasaua, čoveka svog života.

 28. Arčer, Džefri: Vreme će pokazati,  1. knjiga Sage o Kliftonovima – 1 CD-13,50h/ „Govorili su mi da je moj otac poginuo u ratu.“ To je istina za koju zna Hari Klifton 1920. godine. Odrastajući pod okriljem svog ujaka, koji je kao Henrijev otac, lučki radnik u Bristolu, Henri očekuje dan kada će se i sam pridružiti radnicima na dokovima. Međutim, sasvim neočekivano, on dobija stipendiju za elitnu mušku školu i sluti da će mu se život zauvek promeniti. Kada stupi u svet odraslih, Hari saznaje kako mu je otac zaista poginuo, ali strašna istina ga samo dovodi do novog pitanja: ko mu je zapravo otac? Od dokova engleske radničke klase do užurbanih njujorških ulica 1940, Vreme će pokazati uvodi čitaoce u sagu koja će oživeti sto godina porodične istorije kako bi razotkrila priču o sudbini Harija Kliftona kakvu ni on sam ne bi mogao zamisliti.

 29. Očevi gresi, 2. knjiga Sage o Kliftonovima – 1 CD-11,50h/U epskom nastavku Sage o Kliftonovima porodična odanost stavlja se na najveća iskušenja dok se tajne otkrivaju a radnja premešta s bristolskih zabitih ulica u direktorske kancelarije na Menhetnu. Pridružite se sjajnom pripovedaču na putovanju na kojem nema ni ćorsokaka ni znakova za zaustavljanje.

 30. Gregori, Filipa: Bela kraljica, 1. knjiga serijala Rodbinski ratovi – 1 CD-16,55h    /”Kraljica kraljevskih romana” predstavlja novi serijal, čija se radnja odvija usred smrtnih neprijateljstava što su vladala engleskom pod imenom Ratovi ruža./

 31. Frenč, Niki: Sigurna kuća – 1 CD-10,41h

 32. Kurts, Maler, Hedvig: Ukradeni pasoš – 1CD-7,33h

 33. Ajtmatov, Džingiz: Kasandrin žig – 1 CD-10,02h

 34. Borhes, Horhe Luis: Pjesnička antologija:1923-1977 – 1 CD-2,30h

 35. Djurant, Vil: Najveće umovi i ideje svih vremena- 1 CD-4,41h

 36. Svetlova, Tamara: Bol u kičmi – 1 CD-2,06h

Nove zvučne knjige digitalizovane i fajlovane  - prenešene sa matrica snimljenih četvorokanalnom analognom tehnikom na kompakt diskove u MP3 formatu:

 1.  

  Mir-Jam: U slovenačkim gorama – 1 CD-8,25h

 2.  

  Belou, Sol: Ne propusti dan – 1 CD-4,47h

 3. Aralica, Ivan: Duše robova – 1 CD-15,58h

 4. Stevanović, Vidosav: Ljubavni krug – 1 CD-6,28h

 5.  

  Izbor pesama Desanke Maksimović – 1 CD-15,58h

 6. Kamenov, Emil: Intelektualno vaspitanje kroz igru – 1 CD-11,53h

 7. Iskander, Fazil: Stara kuća pod čempresom – 1 CD-5,52h

 8. Ivić, Ivan: Čovek kao animal symbolikum – 1 CD-12,50h

 9. Keita, Modibo Sunkalo: Strelac naroda Basari – 1 CD-8,42h

 10. Labović, Đurica: Tri lica jedne špijunke – 1 CD-8,42h

 11. Bukovski, Čarls: Holivud – 1 CD-6,47h

 12. Mur, Džordž: Jezero – 1 CD-7,15h           

 13. Faulz, Džon: Kolekcionar – 1 CD-10,07h

 14. Dik, Filip Kej: Tecite suze moje, reče policajac – 1 CD-8,03h

 15. Miščević, Nenad: uvod u filozofiju psihologije – 1 CD-6,40h

 16. Ladlam, Robert: Put za Gandolfo – 1 CD-15,00h

 17. Kronin, Arčibald Džozef: Španjolski vrtlar - 1 CD-6,36h

 18. Elijar, Pol: Pisma Gali – 1 CD-12,37h

 19. Brlić Mažuranić, Ivana: Priče iz davnina – 1 CD-4,08h

 20. Andrilović, Vlado: Andragogija – 1 CD-16,25h

Udžbenici - visokoškolski

 1. Popić Paljić, Feodora: Humana genetika /Medicinski fak./ - 1CD-6,25h

 2. Stevanović, Jelka: Fizilogija nervnog sistema – 1 CD-18,55h

 3. Milin, Petar: Korelacioni istraživački nacrti, skripta /Filozofski fak./ - 1 CD-2,55h

 4. Savremeno novinarstvo, priredili Raško Jovanović i Rastko Guzina /udruženje novinara Srbije/ - 1 CD-8,50h