Nove knjige u biblioteci, 2016.

Januar-februar

 

1. Kaningem, Majkl: Dok ne padne noć – 1 CD-10,00h

(Majkl Kaningem, jedan od vodećih savremenih svetskih pisaca, oblikovao je snažnu priču koja svoj izvor nalazi u ljudskoj svakodnevici i unutrašnjim svetovima čovekove prirode. Služeći se majstorski suptilnom psihološkom motivacijom, Kaningem postepeno oživljava uzbudljiv svet u kome se na sceni pripovedanja pokazuju osnovne teme: ljubav, ljubomora, lepota, porodica, intima, seksualnost, prijateljstvo, identitet.

Roman Dok ne padne noć pripoveda o Peteru i Rebeki Haris, četrdesetogodišnjacima s Menhetna, iz Sohoa, u čijem mirnom i ispunjenom životu odjednom dolazi do neočekivanog preokreta. Junaci u romanu odjednom u svojoj svakodnevici otkrivaju sile za koje su mislili da više ne postoje i iz bezlične običnosti upadaju u vrtlog strasti i iskušenja, saznavajući mnogo i o sebi i o drugima.)

2. Jerotić, Vladeta: Evropa i Evropljani: zapisi sa putovanja – 1 CD-13,00h

(U ovoj putopisnoj knjizi Vladeta Jerotić ocrtava duhovni profil velikih evropskih centara… Govoreći o održanim predavanjima, seminarima, koncertima, izložbama, filmovima, posetama hramovima i ličnim susretima sa istaknutim psihijatrima i duhovnicima, on iznosi svoja viđenja kulturnog života tih sredina koje iskazuju tadašnju duhovnu situaciju u Evropi.)

3. Fenik, Liz: Kuća u Kornvolu – 1 CD-12,52h

(Ubrzo nakon muževljeve smrti, slikarka Medi Holis zajedno sa svojom pastorkom Hanom napušta London i odlazi u Kornvol na imanje Trevenen nadajući se da će to za njih dve biti novi početak i rešiti brojne nedaće u kojima se nalaze. Na Medino razočaranje, Trevenen je velika i propala plemićka kuća koja vapi za popravkama, ali kada bude otkrila istoriju imanja i priče o ženama koje su na njemu ranije živele počinje da shvata da je bilo neminovno da se i ona tu nađe.
Kada otkrije generacijama skrivane tajne, Medin san o mirnom životu na selu biće sasvim raspršen.)

4. Tili, Robert: Stihovi na struju 2, mala antologija rok muzike – 1CD-2,25h

( U ovoj nevelikoj knjizi  su prepevi autorovih omiljenih pesama koje su stvorili neki od njegovih najdražih rok (kant)autora, od liverpulskih “Bitlsa”, do američkih “REM”. Uz prepeve se nalaze i beleške o nastanku samih pesama kao i odabrani biografski podaci o njihovim autorima i izvođačima)

5.  Murakami, Haruki: Kafka na obali mora – 1 CD – 29,50h

Paralelna dva putovanja – jedno, petnaestogodišnjeg dečaka Kafke Tamure, koji napušta dom bežeći od oca s kojim nema nikakav odnos i od njegove edipovske kletve, i drugo, vremešnog Nakate, koji se nikada nije oporavio od neobjašnjivog gubitka svesti u detinjstvu, za vreme Drugog svetskog rata, što je imalo za posledicu da ne zna da čita i piše, ali ima sposobnost da komunicira s mačkama, čine zbunjujuću fabulu ovog remek-dela magičnog realizma koje nas od prve do poslednje stranice zapljuskuje slojevima najrazličitijih tema i motiva, čudnovatim, nadrealnim, uzbudljivim događajima i likovima. Ova knjiga je iznad svega slava slobode imaginacije, nesputanosti duha i kreacije, uživanje u putovanju kroz magični svet, jer „život je metafora“.

 

6.  Folet, Ken: Sunovrat divova  / 1. Knj. Trilogije Stoleće/ 12 CD- 45,00h

Prvi deo trilogije Stoleće, Sunovrat divova prati sudbine pet porodica – američke, ruske, nemačke, engleske i velške – kroz mračni i turbulentni period Prvog svetskog rata i Ruske revolucije. Brojne likove, čije se sudbine prepliću na najneverovatnije načine, pratimo od Vašingtona do Sankt Peterburga, od prljavštine i opasnosti rudnika do bleštavih dvorskih odaja...

 

Zvučne knjige digitalizovane i fajlovane  - prenešene sa matrica snimljenih četvorokanalnom analognom tehnikom na kompakt diskove u MP3 formatu:

 

 1. Velmar Janković, Svetlana: Bezdno – 1 CD-13,42h
 2. Morel, Dejvid: Bratstvo ruže, 1. deo trilogije – 1 CD-15,16h
 3. Morel, Dejvid: Očinstvo kamena, 2. deo trilogije – 1 CD-14,27h
 4. Morel, Dejvid: Liga noći i magle, 3. deo trilogije – 1 CD-13,39h
 5. Stendal: Parmski kartuzijanski manastir – 1 CD-18,47h
 6. Dima, Aleksandar: Kraljica Margo – 1 CD-21,29h
 7. Solženjicin, Aleksandar Isajevič: Odjel za rak; Rijeka bez ušća – 1 CD-10,57h
 8. Kristi, Agata: Nesigurna igra – 1 CD-4,48h
 9. Kristi, Agata: Ubistvo u Mesopotamiji – 1 CD-6,40h
 10. Moravija, Alberto: Leto na Kapriju – 1 CD-8,49h
 11. Remark, Erih Marija: Trijumfalna kapija – 1 CD-15,46h
 12. Renark, Erih marija: Crni obelisk – 1CD-16,31h
 13. Koš, Erih: Mreže (pripovetke) – 1 CD-7,29h
 14. Velmar janković, Svetlana: Ožiljak – 1 CD-12,06h
 15. Simenon, Žorž: Inspektor Megre – 1 CD-45,55h
 16. Olivenštajn, Klod: Nema srećnih narkomana – 1 CD-19.14h
 17. Žid, Andre: Kovači lažnog novca - 1 CD-11,13h

 

Delo prinovljena iz razmene sa Republičkom bibliotekom «Milan Budimir»:

 

1. Pamuk, Orhan: Čudan osećaj u meni – 1 CD-21,13h

 


Mart

 

1.     Klarkson, Džeremi: Svet po Klarksonu – 1CD-15,30h

( Milionski bestseler Sunday Timesa. Od autora i voditela jednog od najgledanijih Bi-Bi-Si-jevih šou-programa Top Gear. Ovo je knjiga namenjena prvenstveno  onima koji poseduju smisao za humor i koji život ne uzimaju za ozbiljno!
Ovo nije priča o automobilima, već politički nekorektna, šašava, duhovita, sarkastična knjiga kratkih priča o svemu i svačemu. Ovo je, zapravo, zbirka kolumni koje Džeremi Klarkson piše za Sunday Times. Bez dlake na jeziku, on odvažno beleži ono što misli na temu aktuelnih događaja, nebitnih stvari, ali piše i o onome što i te kako ima smisla. U Svetu po Klarksonu saznaćemo:
Zašto je previše nauke loše po naše zdravlje,
Zašto nema potrebe da se stidimo rok muzike 70-ih,
Zašto su muškarci hronično nesposobni da brinu o deci...

Svet po Klarksonu je razdragan pregled života u 21. veku koji će vas nasmejati do suza! )

 

 1. Mičeta, Luka: Stefan Dečanski – 1 CD-10,00h

(Nijednog srpskog vladara nije pratila takva misterija, takav dramski naboj, takva kob, kao Stefana Dečanskog, najnesrećnijeg kralja Srbije u njenoj više od milenijuma dugoj istoriji. Srpska istorija ne poznaje veštije izvedenu igru dolaska na vlast, ali ni tragičniji odlazak sa nje.
Stefan Dečanski imao je nesreću da vlada između dve znamenite ličnosti: oca, nemilosrdnog kralja Milutina, i sina, neumoljivog cara Dušana. Iako je njegova vladavina bila kratka i omeđena dvojicom izuzetnih državnika, Stefan Dečanski je uspeo da ostavi potomstvu Visoke Dečane i da se upiše u svetitelje.
Kakvi su odnosi vladali na srednjovekovnom dvoru Nemanjića, da li je Stefan Dečanski bio oslepljen ili slabovid, kako se držao u progonstvu, kako se vratio na vlast i kako mu je ona došla glave – saznaćemo iz ove nesvakidašnje i sveobuhvatne istorijske biografije.)

 

3.     Bajar, Pjer: Kako da govorimo o knjigama koje nismo pročitali (esejistika) – 1 CD-7,40h

 

( Naoko nepretenciozna, duhovita i pronicljiva, Bajarova studija predstavlja ako ne baš pravu pohvalu nečitanju, a ono bar prilog raskrinkavanju fame o čitanju i sveznajućem čitaocu kao neprikosnovenoj jedinici obrazovanog i kulturnog sistema. Dakle, Bajar ne pita „Može li se govoriti o knjigama koje nismo pročitali?“, već odgovara na pitanje „Kako govoriti o njima?“ Njegova teza je tim ozbiljnija, jer stiže od strane uglednog univerzitetskog profesora književnosti, dakle nekog prilično upućenog u temu (istina, sa naročitom sklonošću za uočavanje i analizu paradoksa unutar književnosti). Način na koji je svoju ideju proveo u delo, učinio je njegovu knjigu bestselerom, prevedenim na dvadesetak jezika. )

 

4.     Vermes, Timur: Opet on – 1 CD-11,23h

 

       ( Kroz roman koji je uzdrmao svet Timur Vermes opisuje Hitlera u razgovoru s Berlincima 2011. godine. „Opet on“ je bestseler broj 1 u izuzetno politički korektnoj Nemačkoj koji je preveden je na 39 jezika i po kojem se snima film.
Leto 2011. godine. Adolf Hitler se budi na praznoj poljani u Berlinu. Nema rata, nema partije, nema Eve. U Berlinu vlada mir, pohode ga hiljade stranaca, a politiku zemlje vodi Angela Merkel. Šezdeset i šest godina posle svoje navodne smrti, ovaj istorijski lik zatekao se u današnjem dobu, i mimo svake verovatnoće započinje novu karijeru – na televiziji.
Ova jetka satira predstavlja Hitlera kao čoveka od krvi i mesa koji na svoj način shvata i analizira okruženje u kome se zatekao, i munjevito oštro uočava ljudske slabosti. Zemlja u kojoj se probudio cinična je, beskonačno alava na uspeh čak i posle nekoliko decenija nemačke demokratije.)

 

Zvučne knjige digitalizovane i fajlovane  - prenešene sa matrica snimljenih četvorokanalnom analognom tehnikom na kompakt diskove u MP3 formatu:

 

1.     Eko, Umberto: Ostrvo dana pređašnjeg – 1CD-19,28h

2.     Škvorecki, Jozef: Oklopni bataljon – 1CD-9,52h

3.     Singer, isak Baševis: Ludak – 1CD-9,59h

4.     Cvajg, štefan: Jučerašnji svet: sećanje jednog europejca– 1 CD-17,59h

5.     Mir-Jam: Ranjeni orao – 1 CD-18,20h

6.     Blajton, Inid: Ostrvo avanture (književnost za decu) – 1 CD-7,00h

7.     Kuk, Robin: Eksplozija – 1 CD-9,21h

8.     Stil, danijela: Dar – 1 CD-9,00h

9.     Kuci, Dž. M.: Iščekujući varvare – 1CD-7,49h

10.   Redfild, Džejms: Celestinino proročanstvo – 1 CD-10,39h

11.   Pešić, Stevan: Svetlo ostrvo (putopis) – 1 CD-10,38h

12.   Liz, Majkl: Silovanje Srbije (istorija) – 1 CD-17,23h

13.   Burkhart, Jakob: Renesansna kultura u Italiji – 1 CD-13,54h

 

Delo prinovljena iz razmene sa Republičkom bibliotekom «Milan Budimir»:

 

 1. Eko, Umberto: Nulti broj – 1 CD -7,02h
 2. Faj, Erik: General samoća – 1 CD-3,41h

 

 

 

April

 

  

 1. Orindžer, Džuli: Nevidljivi most – 2 CD-34,15h

 

/ Godina je 1937. Andraš Levi, mladi Jevrejin iz Mađarske, stiže u Pariz kako bi studirao arhitekturu – samo sa stipendijom, jednim koferom i misterioznim pismom koje je obećao da će dostaviti, ne sluteći da će osoba kojoj isporučuje pismo zauvek zarobiti njegovo srce. U isto vreme, njegov stariji brat započinje studije medicine u Modeni, a najmlađi od braće Levi napušta školu kako bi se posvetio svojoj istinskoj ljubavi – pozornici. Međutim, neumitno zlo koje se zahuktava u Evropi zahvatiće i njihove živote i uvući ih u užasavajući vrtlog neizvesnosti…

Nevidljivi most donosi nezaboravnu priču o ljubavi koja opstaje uprkos svemu, o opasnoj moći umetnosti koja nastaje u neverovatnim trenucima, o jevrejskoj porodici koja se suočava sa sopstvenim uništenjem – o braći koju vezuje ljubav i tradicija, a razdvajaju strahote jednog besmislenog rata. /

 

Zvučne knjige digitalizovane i fajlovane  - prenešene sa matrica snimljenih četvorokanalnom analognom tehnikom na kompakt diskove u MP3 formatu:

 

1.      Murkok, Majkl: Vitez sudbine – 1CD-19,54h

2.      Mandino, Og: Najveći trgovac na svetu – 1CD-3,58h

3.      Radige, Ramon: Đavo u telu – 1CD-3,44h

4.      Savić, Milisav: Hleb i strah – 1CD4,28h

5.      Parker, Una Mari: Bogataši – 1 CD-17,13h

6.      Kojadinović, Jelena: Sedam godina za tri okeana (putopis)- 1 CD-11,13h

7.      Dima, Aleksandar: Tri musketara – 1 CD-22,12h

8.      Stil, Danijela: Tatica – 1CD-10,19h

9.      Šeldon, Sidni: Stranac u ogledalu – 1CD-8,41h

10.  Šeldon, Sidni: Gnjev anđela – 1 CD-13,18h

11.  Andreis, Josip: Historija muzike – 3 CD-57,43h

12.  Ingolič, Anton: Gimnazijalka – 1 CD-10,38h

13.  Kuić, Gordana: Legenda o Luni Levi – 1 CD-15,15h

14.  Bukovski, Čarls: Žene – 1 CD-9,51h

15.  Strindberg, August: Crvena soba – 1 CD-10,46h

16.  Klark, Artur: Misterije svijeta – 1 CD-8,12h

17.  Atanacković, Bogoboj: Dva idola – 1 CD-5,16h

18.  Monbron, Fužre de: Margo Krparka – 1 CD-2,30h

 

Dela prinovljena iz razmene sa Republičkom bibliotekom «Milan Budimir»:

 

 1. Folet, Ken: Zima sveta  / 2. Knj. Trilogije Stoleće/ 2 CD- 46,08h

Zima sveta nastavlja se tamo gde se Sunovrat divova završio, usred zamršenih veza pet porodica: američke, nemačke, ruske, engleske i velške, uvodeći nas u doba nesagledivih društvenih, političkih i ekonomskih previranja u vreme Trećeg rajha, Španskog građanskog rata i velike drame Drugog svetskog rata, ostavljajući nas posle eksplozije američkih atomskih bombi u Japanu, na početku hladnog rata.

 

 1. Folet, Ken: Na rubu večnosti  / 3. Knj. Trilogije Stoleće/ 3 CD- 54,45h

Na razvalinama II svetskog rata nastaju neslućeni svetovi; Foletovi junaci stvaraju rokenrol i medije novog doba, i špijunske službe i pokrete koji se zalažu za ljudska prava, i demone i anđele međunarodne vojnopolitičke pozornice. Od Kubanske krize do tri atentata koja su uzdrmala Ameriku, od turobne istočnonemačke izolacije do vedrog češkog buđenja '68. godine, od vijetnamske klanice do kalifornijske hipi ekstaze – Folet nas vodi manirom iskusnog hroničara, nekad strog, nekad duhovit, ali uvek temeljan i usredsređen na usud ljudskog bića bačenog u vrtlog istorije.

 

 

Maj

 

  

 1. Hislop, Viktorija: Povratak – 1 CD-18,30h

Ispod veličanstvenih kula Alhambre stare ulice s kaldrmom odjekuju od muzike i šapuću tajne Granade. Sonja Kameron ništa ne zna o neverovatnoj prošlosti grada; tu je da bi uživala u časovima plesa. Ali u jednoj mirnoj kafani, slučajni razgovor i niz starih fotografija na zidovima uvode je u priču o užasima španskog građanskog rata.

 

 1. Votson, Stiven: Pre nego što zaspiš – 1 CD-13,35h

Kristina Lukas je spisateljica koja je u svojim dvadesetim doživela nesreću nakon koje nije u stanju da stvara i čuva sećanja duže od dvadeset četiri sata. Zarobljena u bezizlaznoj situaciji u kojoj se svakoga dana budi verujući da je još mlada, neudata i da je pred njom čitav život, Kristina svakog jutra shvata da je sredovečna, udata žena, da je život gotovo prošao, a da ona o tome nema nikakve uspomene.
Trudeći se da bolje razume i prihvati život bez pamćenja, Kristina počinje da vodi tajni dnevnik kako bi bar deo svojih sećanja otrgla od zaborava, ali će je sve to povesti opasnom stazom spoznaje sa zapanjujućim posledicama kako po nju tako i po sve one koje voli.

 

 1. Junason, Junas: Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao – 1 CD-15,20h

 

Bestseler preveden na više od 30 jezika i prodat u 3.000.000 primeraka!
Priča o Alanu Karlsonu, vedrom starcu koji na svoj 100. rođendan iskače kroz prozor čvrsto rešen da starački dom u Malmćepingu ne bude mesto na kojem će skončati svoj vek, dobija svoj zaplet kada stari prisvaja kofer jednog kriminalca. To će pokrenuti niz događaja i dovesti ga u vezu sa mnogim interesantnim likovima. Kako se klupko događaja zamotava tako se odmotava
život Alana Karlsona, koji se, kako se ispostavilo, u pravo vreme nalazio na mestima na kojima se rešavala budućnost Evrope i sveta: učestvovao je u ratu Španaca i Španaca, večerao je sa Trumanom, ručao sa Mao Cedungom, sprečio atentat na Čerčila, Rusi su ga jurili da im otkrije tajnu atomske bombe, a on je, pobegavši iz sibirskog gulaga, preko Severne Koreje stigao na Bali, gde je 15 godina živeo
od američkog novca namenjenog razvoju zemalja Dalekog istoka – smehotresna istorija modernog sveta!

 

 

Zvučne knjige digitalizovane i fajlovane  - prenešene sa matrica snimljenih četvorokanalnom analognom tehnikom na kompakt diskove u MP3 formatu:

 

      1.Barouklif, Mark: Devojka 44 – 1 CD-17,06h

2.Habjanović, Đurović, Ljiljana: Petkana – 1 CD-6,40h

3.Habjanović, Đurović, Ljiljana: Igra anđela – 1 CD-12,12h

4.Ali, Tarik: Knjiga o Saladinu – 1 CD-13,27h

5.Kasler, Klajv: Buđenje Valhale – 1 CD-20,21h

6.Šeldon, Sidni: Druga strana mene – 1 CD-12,34h

7.Adivar, Halide Edib: Rabija – 1 CD-13,06h           

8.Koncentrične smrti Džeka Londona, priredio Horhe Luis Borhes – 1 CD-3,11h

9.Bukelić, Jovan: Droga, mit ili bolest – 1 CD-13,47h

10.Pejn, Tomas: Prava čoveka – 1 CD-10,23h

11.Kišon, Efraim: Šalu na stranu – 1 CD-6,24h

 

 

Delo prinovljena iz razmene sa Republičkom bibliotekom «Milan Budimir»:

 

1.      Lemetr, Pjer: Doviđenja, tamo gore – 1 CD-15,36h

2.      Genasija, Žan-Mišel: Klub nepopravljivih optimista - 2 CD-29,30h

3.      Lorens, Dejvid herbert: Ljubavnik ledi Četrli – 1 CD-11,52h

4.      Roberts, Nora: Zlo seme – 2 CD-18,24h

5.      Jerotić, Vladeta: Hrišćanstvo i psihološki problemi čoveka – 1 CD-11,27h

6.      Jerotić, Vladeta: Psihoterapija i religija – 1 CD-6,07h

7.      Jerotić, Vladeta: Mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi – 1 CD-8,25h

8.      Milanković, Milutin: Kroz carstvo nauka – 1 CD-12,26h

 

 

 

Jun-septembar

 

 

1.     Boljanović, Siniša: Progledavanje – 1 CD-13,30h

2.     Naneti, Anđela: Moj deka je bio trešnja – 1 CD-3,05h (književnost za decu, lektira za 6. razred)

3.     Trifković, Kosta: Izbiračica – 1CD-2,10h (drama; lektira za 6. razred)

 

Zvučne knjige digitalizovane i fajlovane  - prenešene sa matrica snimljenih četvorokanalnom analognom tehnikom na kompakt diskove u MP3 formatu:

 

1.     Bern, Erik: Seks u ljubavi – 1CD-8,42h

2.     Asimov, Isak: Istraživanje zemlje i kosmosa – 1 CD-14,16h

3.     Ruzvelt, Eleonora: Moj muž Frenklin Ruzvelt – 1 CD-4,24h

4.     Radulović, Filip: Ljubavi Josipa Broza – 1 CD-8,36h

5.     Šklovski, Josif Samuilovič: Vasiona, život, razum – 1 CD-16,00h

6.     Prabupada, A. K.: Nauka o samospoznaji – 1 CD-15,48h

7.     Sadoveanu, Mihail: Zlatna grana – 1 CD-6,20h

8.     Rulfo, Huan Pedro: Pedro Paramo – 1 CD-6,05h

9.     Petrović dr Stevan: Droga i ljudsko ponašanje – 1 CD-12,31h

10.   Petrović, Zoran: Selo Sakule a u Banatu – 1 CD-10,07h  

11.   Najlepši putopisi Jovana Dučića – 1CD-8,24h

12.   Pangos, Andrej: Energetski vitez (okultizam, meditacija) – 1 CD-2,45h 

13.   Veber, Erik i Kohran, Meri: Kako zavoditi žene – 1CD-3,21h

14.   Sparks, Nikolas: Okuka na putu – 1CD-8,37h                                                                                   

 

 

Delo prinovljena iz razmene sa Republičkom bibliotekom «Milan Budimir»:

 

1.     Undset Sigrid: Kristina Lavransova – 2 CD-39,18h

2.     Velikić, Dragan: Islednik – 1CD-7,03h

3.     Velikić, Dragan: Bonavia - 1 CD-9,31h

4.     Egers, Dejv: Hologram za kralja – 1CD-10,23

/Američki biznismen Alen Klej došao je u Saudijsku Arabiju. Plan mu je da proda IT infrastrukturu kralju Abdulahu, koji gradi veličanstveni grad u pustinji.
Ali kralj nikako da se pojavi.

Jednostavna parabola o mestu Amerike u globalnoj privredi, koja se čita u dahu. Nezaboravna, sjajno osmišljena i tužna... Ljudska priča koja će vas potresti…/

 

5.     Fuentes, Karlos: Smrt Artemija Kruza – 1CD-14,52h

/ Delo koje se smatra najboljim Fuentesovim romanom, knjiga koja je dovela do literarne ekspanzije vrhunske južnoameričke kniževnosti.
Artemije Kruz leži na samrtničkoj postelji - a kroz lavirinte njegove podsvesti i toka misli, upoznaćemo se sa likom i delom našeg junaka - on je bivši revolucionar koji je pljunuo na sve ideale, zemljoposednik koji je terao seljake sa svoje zemlje, medijski mogul. On je klasični antiheroj koji će i pored svih odurnih osobina, biti upravo onaj književni lik koji će nam prirasti za srce./

 

6.     Todorović, Dana: Park Logovskoj – 1CD-4,06h

/  Park Logovskoj zasnovan je na kafkijanskoj i orvelovskoj atmosferi.

Uvaženi šahovski velemajstor Sopoćin pristiže u Park Logovskoj, gde će se održati višednevni turnir. Posredi, međutim, nije uobičajeno šahovsko takmičenje – taj velemajstor „intelektualnog sporta“ igraće protiv šarolike galerije likova koji zajedno predstavljaju narod. Iza ovog turnira krije se jedan čitav metafizički svet. Šta je to što kriju šumarak, veliki časovnik i kula tog naizgled običnog parka što će junaka vući u svoju utrobu? /

 

 

 

Oktobar-novembar

 

 

1.     Bačić Alimpić, Jelena: Kazna za greh, trilogija – knj. 1 Noć kada su došli svatovi – 8,15h; knj. 2 Knjiga uspomena – 7,38h; knj. 3 Molitva za oproštaj – 8,35h – sve na 1 CD-u

( Trilogija Kazna za greh je izuzetno emotivan roman prožet krhotinama ljudskog bola i slabosti, jalovim željama, lažima i neizrečenim tajnama. Jelena Bačić Alimpić nam suptilno pripoveda o davno prohujalom vremenu i zabranjenoj vezi dvoje mladih ljudi koji se bore za svoju ljubav. Početkom XX veka u mirnoj vojvođanskoj ravnici na imanju grofa Ercega, u zabačenoj varošici u srcu Bačke, dogodiće se jedna od najneobičnijih ljubavnih priča na ovim prostorima. Tajna jedne mlade devojke zauvek će promeniti sudbinu dve porodice, vlastelinske i sirotinjske.)

2.      Safon Karlos Ruis: Princ magle – 1 CD-5,50h

U isto vreme i gotski i avanturistički roman, priča o tragičnim posledicama nepromišljeno datih obećanja i uzaludnosti bekstva od predodređenosti. Ovaj roman je univerzalna je priča o prijateljstvu, ljubavi i odrastanju, u kojoj se pronalaze čitaoci svih generacija širom planete. “Iz velikog grada ugroženog blizinom rata, časovničareva porodica seli se u malo primorsko mesto. Toliko malo i zaštićeno da se može reći da je u njemu vreme stalo. Međutim, već pri silasku s voza, trinaestogodišnji Maks shvata da kazaljke na staničnom satu ipak ne stoje – one se kreću unazad.”

3.     Safon Karlos Ruis: Ponoćna palata – 1 CD-9,17h

Ponoćna palata je dramatično putovanje kroz pustolovine odrastanja u egzotičnoj, fascinantnoj Indiji. Kalkuta, godina 1932. U srcu tame, jedne mračne noći, engleski poručnik pokušava da izbavi dve bebe iz nezamislive životne opasnosti, ostavljajući za sobom beživotno telo žene koju je voleo. Uprkos nepodnošljivim monsunskim pljuskovima i plaćenim ubicama koji ga vrebaju, uspeva da spase život dvoje nedužnih bića, ali ne i svoj.

4.     Safon Karlos Ruis: Septembarska svetla – 1 CD-8,10h

Septembarska svetla su delo s odlikama fantastike, horora, romantičarske književnosti i pikarskog romana. Nakon smrti supruga i oca, Simona i njeno dvoje dece, Irena i Dorijan, napuštaju Pariz. Simona prihvata posao domaćice u neobičnoj kući misterioznog proizvođača igračaka Lazarusa Jana. Ipak, idilično mestašce u Plavom zalivu krije svoje mračne tajne.

5.     Rot, Filip: Nemeza – 1 CD-7,50h

     Leto 1944. U ekvatorijalnom Njuarku vlada paklena vrućina. Zastrašujuća epidemija hara gradom a nad decom se nadvija pretnja od paralize, doživotne invalidnosti, čak i smrti. Pošteni energični dvadesettrogodišnji nadzornik igrališta Baki Kentor posvećen je svojoj dužnosti i razočaran što zbog slabog vida ne može da služi u ratu. Ali ubrzo shvata da se rat odvija i na dečjem igralištu, u jevrejskom kvartu Vikvajiku. To je njegov rat. Rat protiv nevidljivog neprijatelja čije su žrtve oni najnedužniji.

6.     Konstantinović, Radomir: Filozofija palanke – 1 CD-20,07h

7.     Kafka, Franc: Izbor pripovedaka – 1 CD-8,16h

 

 

Zvučne knjige digitalizovane i fajlovane  - prenešene sa matrica snimljenih četvorokanalnom analognom tehnikom na kompakt diskove u MP3 formatu:

1.     Borhes, Horhe Luis: Kratke priče – 1 CD-3,28h

2.     Marković, Vito: Hulo – 1CD-3,59h

3.     Kalder, Najdžel: Komet dolazi – 1CD-5,47h

4.     Koncvikl, Vilijam: E.T. došljak iz svemira – 1 CD-6,01h

5.     Hese, Herman: Prekinuti školski čas; Hodočašće – 1 CD-2,39h

6.     Roni stariji: Vatra, roman o pećinskom  čoveku – CD-5,47h

7.     Todorović, Miroslav: Greh – 1 CD-3,45h

8.     Nastasijević, Slavomir: Despot Stefan - 1 CD-9,52h

9.     Makin, Andrej: Francusko zaveštanje – 1 CD-8,43h

10.   Koeljo, Paulo: Alhemičar – 1 CD-4,06h

11.   Baranin, Dušan: Zamke – 1 CD-8,45h

12.   Baranin, Dušan: Mehmed-paša Sokolović – 1 CD_12,97h

13.   Veselinović, Janko: Hajduk Stanko – 1 CD-11,39h

14.   Stil, Danijela: Kuća u Ulici Nade – 1 CD-7,39h

15.   Čendler, Rejmond: Visoki prozor – 1 CD-8,21h

16.   Čendler, Rejmond: Zbogom dragana moja – 1 CD8,19h

17.   London, Džek: Dolina mjeseca – 1CD-18,34h

18.   Njegoš, Petar II Petrović: Gorski vijenac – 1 CD-6,22h

19.   Njegoš, Petar II Petrović: Luča mikrokozma – 1 CD-5,14h

20.   Sand, Žorž: Povijest mog života – 1 CD-10,40h

21.   Prajs, Robert Salinas: Homerova slepa publika – 1 CD-3,53h

 

 

Delo prinovljena iz razmene sa Republičkom bibliotekom «Milan Budimir»:

1.     Denoel, Ivonik: Tajna istorija XX veka – 1 CD-14,03h

2.     Uelbek, Mišel: Pokoravanje – 8,16h